2006 tarihinde Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde kurulmuş bir mikroblog. Dünyanın en büyük sosyal ağı. 350 milyondan fazla kullanıcıya sahip.
Twitter’ın logosunun hikâyesi en az mecranın kuruluşu kadar ilginç. Logodaki “mavi kuş”un adının neden “Larry” olduğu uzun süre merak konusu oldu. Ve bu gizem, Twitter’ın ortak kurucularından Biz Stone’un, 2011’de Peter Stringer’a tweet atmasıyla çözüldü. Meğer o mavi kuş, NBA takımlarından Boston Celtics’in basketbolcusu Larry Bird’e ithafmış.
Bu arada Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği (EU General Data Protection Regulation – GDPR) 25 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla Avrupa Parlamentosu tarafından yürürlüğe konuldu ve Twitter, bu yönetmelik çerçevesinde olan ülkelerde 16 yaş altındaki kullanıcıların hesaplarını bloke etti.
Son derece etkin ve popüler sosyal ağ, yakın zamanda Tesla ve SpaceX’in sahibi Elon Musk’ın ilgisi sebebiyle gündemde. Yılan hikâyesine dönen satın alma süreci tamamlandı. Twitter’ı 44 milyar dolara satın alan Musk ilk günden 4 üst düzey yöneticinin görevine son verdi. Hatta bunun üzerine Musk kendi hesabından, “Kuş artık özgür” paylaşımı yaptı.
Dolambaçlı satın alma sürecinin tamamlanması için, bilindiği gibi, “spam ve sahte hesapların, toplam kullanıcıların yüzde 5’inden azını oluşturmasına yönelik hesaplamaların” detayları bekleniyordu. Pek çok uzmana göre Musk’ın asıl zor dönemi şimdi başlıyor. Bu denli eleştirdiği Twitter’ı neye dönüştüreceği, nasıl değiştireceği merak ediliyor.
Bir Bayerischer Rundfunk (Bavyera Radyosu) kuruluşu olan BR24’ün “ağ dünyası” yazarı, gazeteci ve siyaset bilimci Bernd Oswald, son gelişmeleri yorumluyor.
Yazıdan öne çıkan bölümleri aktarıyoruz:
Twitter, sıcak ve davetkâr olmalı
“Elon Musk Twitter için planlarını açıklamaya başladı: Daha fazla konuşma özgürlüğü ve daha alakalı reklamlar.
Musk platformla ne yapmak istediğini ana hatlarıyla şu şekilde belirtiyor:
“Twitter’ı aldım, çünkü medeniyetin geleceği için sağlıklı bir şekilde ve şiddete başvurmadan çok çeşitli görüşlerin tartışılabileceği ortak bir dijital pazara sahip olmak istiyorum.”
Twitter, “sıcak ve davetkâr olmalı” diyor Musk, sosyal ağların nefret yaratacak ve toplumu bölecek aşırı sağ ve aşırı sol yankı odalarına sürüklenmesinin nasıl tehlikelere sebebiyet verebileceğini açıklamaya çalışıyor. Musk’ın aklında tamamen düzenlenmemiş bir platform yok gibi görünüyor aslında.
“Twitter, her şeyin sonuçsuz söylenebileceği bir “korku yeri” haline gelmemeli.” diye bir açıklamada bulunuyor bir tweetinde. “Twitter’da sadece yasalara saygı gösterilmemeli, platform sıcak ve misafirperver de olmalı”dır diyor kullanıcılara hitap ederek.
Daha iyi içerik ve alakalı reklam
Son zamanlarda Twitter, çok sayıda kullanıcının bazen çok kaba tartışma tarzı nedeniyle eleştiriliyor. Musk için ise tüm bunlar alakalı reklamlara dair iyi birer içerik gibi.
Dünyanın en zengin adamı, Twitter’da reklamcılık işiyle ilgili, “Doğru bir şekilde tasarlandıklarında reklamların eğlenceli ve bilgilendirici olabileceğine inanıyorum,” diyerek ayrıntılı yorum yapmıştı. Örnek olarak Musk, kullanıcıların yararlı bulabileceği, ancak daha önce farkında olmadığı ürünleri veya tıbbi tedavileri gösteriyor.
Twitter’daki reklamlar mümkün olduğunca alakalı olmalı Musk’a göre. Musk, “Alakasız reklamlar spam, ancak alaka düzeyi yüksek reklamlar gerçek içeriktir” diyor.
Twitter, dünyanın en saygın reklam platformu olmaya çalışıyor. Ancak Musk, Twitter’ı para kazanmak için değil, “insanlığa yardım etmek” için satın aldığını belirtiyor.
Musk, zaten kendisini “baş Twittercı” olarak tanımlıyor. 26 Ekim’de Twitter Genel Merkezi’ne girişini gösteren kısa bir video yayınlandı ve Twitter biyografisini “Şef Twit” olarak değiştirdi.
Musk’ın Twitter’ı satın alma anlaşması, 28 Ekim 17:00’ye kadar tamamlanmalıydı. Aslında bu süre, Musk ile Twitter arasında aylardır tartışılan devralmayı düzenlemek için bir yargıç tarafından belirlenmişti. Musk, Nisan ayında Twitter ile devralma konusunda anlaşmıştı. Ancak Temmuz ayında, şirketin sahte hesaplarla ilgili yanlış beyanlarda bulunduğu iddiasıyla anlaşmayı feshetmişti. Twitter, satın alma sözleşmesine uymak için dava açmış ve anlaşmazlığı çözmek için bir mahkeme süreci planlanmıştı. Ekim ayının başlarında Musk, satın alma teklifini şaşırtıcı bir şekilde yeniledi, ancak davanın karara bağlanmasını şart koştu.
Twitter’da taksi çağırabilecek miyiz?
Oswald’ın görüşlerini destekleyip açımlayan bir yazı da, yine BR24 yazarı olan Dominic Holzer’den geliyor. Holzer, biraz ironik bir yaklaşımla şöyle diyor: “Elon Musk’ın neden şimdi Twitter’ı satın almak istediği hâlâ tam olarak belli değil. Ancak en azından Tesla patronu, hasta mikroblog hizmeti için ne gibi planları olabileceğini açıkladı – elbette Twitter’ın kendisinde: ‘X, Her Şey Uygulaması1’, Twitter’ın devralınması sayesinde “üç ila beş yıl önce” gerçeğe dönüşecek.”
Holzer, yazısında mühim bir noktaya değiniyor: “Twitter dijital bir İsviçre çakısı olacak mı? Zira Elon Musk platformu ödeme yapabileceğimiz, alışverişin mümkün olduğu veya taksi çağırabileceğimiz süper bir uygulamaya dönüştürmek istiyor. Ancak engeller var. (…)
İster “X, Her Şey İçin Uygulama” ya da başka bir şey olarak adlandırılsın, pazarlama profesörü Scott Galloway, bu yılın başlarında South-by-Southwest Teknoloji Kongresi’nde süper uygulama için bir yarış öngördü. Böyle bir uygulama, tüm dijital ihtiyaçlarımızı bir kullanıcı arayüzü ile tek bir platformda karşılayabilecek bir ‘dijital yaşamlarımız için İsviçre çakısı’ ile karşılaştırılabilir elbette.
Bunu yapmak için süper uygulama üç ana kategoriyi kapsamalı; Galloway açıklar: ulaşım (taksiler, yiyecek ve mal teslimatı, uçuşlar ve tren rezervasyonu), sosyal (mesajlar, sohbetler, sosyal medya, oyun) ve bir ödeme işlevi. Süper uygulama teriminin bir zamanlar oluşturulduğu ilk hizmet olan Çin servisi WeChat, 2020’de 1,2 milyardan fazla kullanıcısının her birinin uygulamasında günde ortalama 82 dakika geçirmesini başardı. Doğal olarak potansiyel yatırımcıları ve reklam verenleri çeken rakamlar bunlar.
Bu, son aylarda Apple, Google, Amazon ve Facebook’u, Tencent ve Alibaba gibi öncelikle Asyalı süper uygulama şirketlerinden çalışanları kaçmaya itti.
Scott Galloway’in süper bir uygulama için üç koşulunu bir ölçüt olarak alırsanız, Batı pazarındaki rakipler – Çin’in aksine – hâlâ birkaç önemli yapı taşından yoksun. Bu eksik hizmetler, Uber’in yemek dağıtım hizmeti Uber Eats ile oldukça başarılı bir şekilde yaptığı gibi, şirket içinde geliştirilmelidir. Ya da Scott Galloway’in Mart ayında açıkladığı gibi satın alınmaları gerekiyor: Pinterest ve Twitter, o zamanlar en olası devralma adayları olarak kabul edildi, çünkü her ikisi de o zamanlar erişimleriyle ilgili olarak iyi derecelendirmelere sahipti.
Elon Musk’ın kendisinin de belirttiği gibi, Twitter’ın “X” sertifikası için zaman çizelgesi oldukça farklı işleyebilir. Antitröst yasasına ve veri koruma konusundaki endişelere ek olarak, yeni bir süper uygulama da basit teknik zorluklarla engellenebilir. Çünkü vaat edilen İsviçre Ordu Bıçağı sıkışırsa ve süper uygulama çevrimdışı olursa, tüm dijital altyapı kullanıcının bakış açısından çöker. Eleştirmenlerin bir süredir uyardığı bir senaryo bu.”
Bu yazı ilk kez 31 Ekim 2022’de yayımlanmıştır.
https://www.br.de/nachrichten/netzwelt/elon-musks-plaene-fuer-twitter-was-ist-eigentlich-eine-super-app,TJTZBTg