Sayfa 1 / 32
Yayınevlerine kitap nasıl önerilir?
TÜİK’e göre kitap ihtiyaç listesinde 235. sırada, ancak çok yazar var ülkemizde. Gel gör ki bu yazarların çok büyük kısmı, elindeki dosyayla ne yapacağını bilemez. Eğer siz de okurun karşısına çıkmaya hazır olduğunu düşündüğünüz dosya kitaba nasıl dönüşür, bilmiyorsanız, işte öyküsü… Toprak Işık yazdı.
Etiketler: Cem Akaş, dosya, editör, Kaşgarlı Mahmut, Kitap, sözleşme, telif, yayınevi, Yusuf Has Hacib
22 Eylül 2023
YPG – Aşiretler çatışması bitti ama başlayan ne?
Aşiret ayaklanmasının başladığı petrol zengini Deyrizor nasıl bir yer? Hangi güçler etkili? Ayaklanmanın perde arkasında ne var? Aşiretler taleplerinden vazgeçti mi? Bölgeyi neler bekliyor? ABD politika değiştirir mi? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: ABD, aşiret, ayaklanma, Deyrizor, HTŞ, PKK/PYD, Suriye, Türkiye
21 Eylül 2023
Kadınlar neden topluluk önünde soru soramıyor?
Panel, konferans, açık oturum vb. etkinliklerde erkekler kadınlardan daha fazla soru soruyor. Soruları olmadığından değil, çoğu zaman soru sormaya cesaret edemedikleri, konuyu yanlış anladıklarından endişe ettikleri, konuşmacının çok seçkin ya da göz korkutucu olduğu ya da kendilerinin iyi bir soru soracak kadar zeki olmadıklarını düşündükleri için… Peki, bu nasıl kırılabilir?
Etiketler: açık oturum, çekingenlik, Katılımcılık, pandemi, panel, toplum önünde konuşma
3. Karabağ Savaşı değil, “teröre karşı operasyon”
Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı operasyonun anlamı ne? Operasyon neden yapıldı? Amacı neydi? Rusya’nın ve diğer güçlerin tavrı ne oldu? Doç. Dr. Ramin Sadık yazdı.
Etiketler: Azerbaycan, Ermenistan, Kafkasya, Karabağ, Rusya, teröre karşı operasyon
20 Eylül 2023
Özgürlük ve kader neden birbirine muhtaçtır?
Özgürlük ve kader ilişkisi nedir; nasıl buluşur, nasıl dönüşürler? İnsan zihni ne zaman özgür olur? Özgürlüğün ardında yatan ağır sorumluluk nedir? Dayanak olmadan özgürlük olur mu? Prof. Dr. Kemal Sayar yazdı.
Etiketler: Kader, Özgürlük, Sorumluluk
Çocuk düşmanlığı: Sandığımız gibi değil
Çocuk düşmanlığı nedir? Düşmanlığın sıradan hallerini nasıl farkında olmadan yaşıyor ve belki de yaşatıyoruz? Çocuk düşmanlığının çok belirgin olmayan ama çok yaygın olan biçimleri neler? İyi bir gelecek bahanesiyle çocukları tasarıya dönüştüren ebeveynlik çocuk düşmanlığının parçası mı? Dr. Onur Eylül Kara yazdı.
Etiketler: Çocuk, çocuk düşmanlığı, Ebeveynlik, eğitimde çocuk düşmanlığı, iyi ebeveynlik, yetişkin
19 Eylül 2023
BM: En fazla ihtiyaç duyduğumuz ama en fazla zarar verdiğimiz örgüt
İnsanlığa cenneti vaat etmek yerine onu cehennemden koruması için kurulmuş Birleşmiş Milletler nasıl reforme edilmeli? Reformdan kaçmanın maliyeti ne? BM’ye alternatif var mı? Prof. Dr. Tarık Oğuzlu yazdı.
Etiketler: ABD, batı sonrası dünya, Birleşmiş Milletler, BM 78. Genel Kurul, BM reformu, Çin, Dünya Bankası, G7, Küresel kriz, Rusya
18 Eylül 2023
Kâbusların anlamı ne? Onlardan kurtulma yolları neler?
Kâbuslar sizi uyutmuyor mu? Etkileri gün boyunca devam mı ediyor? Aynı içerikteki korkutucu rüyaları tekrar tekrar mı görüyorsunuz? Görmemek için uykudan kaçmak pek mümkün olmasa da kâbusların olumsuz etkilerini azaltmak mümkün.
Etiketler: Kâbus, kâbusların anlamı, Psikoloji, rahatlama pratikleri, Rüya, rüyada birinin öldüğünü görmek, tekrarlanan rüyalar, uyku
İran’ın yeni patronları
Çin ve Rusya, İran’a desteklerini neden artırıyor? Üç ülke geçmişte nasıl ilişkilere sahipti? Dönüm noktaları neler oldu? Yeni durum, uluslararası düzenin ve Ortadoğu’nun geleceğine dair neler söylüyor?
Etiketler: ABD, Avrupa, Çin, Hamaney, İran, Nükleer silah, Rusya
15 Eylül 2023
Zamanı verimli kullanmanızı sağlayacak 5 strateji
İşleriniz bitmeyecek gibi mi geliyor? Gününüzü planlayamıyor ve keşke daha fazla vaktim olsa diye mi düşünüyorsunuz? Belki de çözüm daha fazla zaman değil, doğal eğilimlerimizi doğru yönetmektir.
Etiketler: derin çalışma, planlama, Psikoloji, sosyal medyada geçirilen zaman, Zaman yönetimi
Sosyal medya nezaketi öldürüyor mu?
Sosyal medya, içinde yaşadığımız teknomedyatik dünya insanı insan yapan erdemlere ne yapıyor? Sanal âlemde nezaket neden yok oluyor? Sanallık denizine gözünü açan çocuklar, gençler için artık dünya nezaketsiz, erdemsiz bir yer mi olacak? Prof. Dr. Erol Göka yazdı.
Etiketler: Çocuk, çocuk yetiştirmek, erdem, gelenek görenek, nezaket, sanal alem, Sosyal medya, teknomedyatik dünya, terbiye
14 Eylül 2023
Mars’ta yaşam için kaç kişi lazım? Yeni araştırmalar ne söylüyor?
Mars’ta yerleşim mümkün mü? Olası yerleşimciler nasıl kişiliklere sahip olmalı? Bir koloninin en az kaç kişiden oluşması gerekiyor? Bu koloni kendini nasıl idame ettirebilir? Yeni bir araştırma, bu sorulara yanıt arıyor.
Etiketler: bilimsel çalışmalar, kişilik tipleri, koloni, Mars, mars kolonisi, marsta yaşam, NASA
Anadolu halk türkülerinde vergi isyanı
Vergiye isyan etmenin bir yolu olan türküler neler anlatıyor? Maliyeye neden bir de türkülerin sözlerinden bakmak gerek? Vergiye isyan eden türkülerin anlamını Prof. Dr. Selçuk İpek yazdı.
Etiketler: aşar, isyan, kamu maliyesi, mültezim, Osmanlı, resmi tarih, vergi
13 Eylül 2023
Yeni Ortadoğu’nun 6 belirleyici özelliği
Ortadoğu gerçekten değişti mi? Arap halk ayaklanmalarından sonra başlayan dönemde öne çıkan 6 ortak özellik ne? Ortadoğu’nun geleceğinde bu özelliklerin hangileri belirleyici olacak?
Etiketler: 2010 - 2011 ayaklanmaları, eski ortadoğu, Filistin, İsrail, İsrail-Filistin çatışması, mezhepçilik, Ortadoğu, yeni ortadoğu
Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un neden buluştu?
Putin ve Kim Jong Un arasındaki zirve ne anlama geliyor? İki lider neden birbirine ihtiyaç duyuyor? Birbirlerinden beklentileri ne? Çin bu buluşmanın neresinde?
Etiketler: Kim Jong-un, Kuzey Kore, Putin, Rusya’nın dış politikası, Trump-Kum Jong Un buluşması, Ukrayna savaşı
12 Eylül 2023
TikTok cadıları witchtoklar: Maneviyatın viral hâli
Son yıllarda epey ilgi gören TikTok cadıları kimler? Neyi savunuyorlar? Onların anlattığı büyülere kimler, neden inanıyor? Bütün bunların günümüzdeki anlamı ne? Doç. Dr. Gülay Pınarbaşı yazdı.
Etiketler: Büyü, cadılar, Druidry, Heathenry, Hekate, Lilith, mistisizm, mitoloji, Tiktok, Vedik metinler, Wicca, witchtok
Ermenistan yol ayrımında mı?
Ermenistan, Ukrayna ile uğraşan Rusya’dan neredeyse kopma noktasına geldi. Yol ayrımındaki Ermenistan’ın Başbakanı Paşinyan’ın planı ne? Erivan-Moskova gerginliğinin bölgesel ve küresel sonuçları ne olabilir? Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş yazdı.
Etiketler: ABD, Azerbaycan, Dağlık Karabağ, Ermenistan, Güney Kafkasya, Laçin koridoru, Türkiye, Zengezur koridoru
11 Eylül 2023
G20: Hindistan’daki zirve hakkında bilmeniz gerekenler
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu dünyanın 20 büyük ülkesinin liderleri Hindistan’da G20 Zirvesinde bir araya geliyor. G20 neden ve nasıl kuruldu? Amacı ne? Bu seneki zirvenin farkı ve teması ne? Hindistan’da hazırlıklar için neden binlerce insan yerinden edildi?
Etiketler: G20, g20 amacı, g20 nasıl kuruldu, g20 nedir, g20 ülkeleri, G20 Zirvesi, Hindistan
9 Eylül 2023
İlkay Gündoğan – Yılın futbolcusu seçilen gurbetçi efsane
Manchester City ile sezonu üç kupayla tamamlayan İlkay Gündoğan Pep Guar-diola ile vedalaşıp soluğu Barcelona’da aldı. Oysa Barcelona eski günlerinden çok uzaktı. Xavi, Gündoğan’ı nasıl ikna etti? Almanya Futbol Federasyonu ta-rafından yılın oyuncusu seçildi. Peki, bu seçimde neler rol oynadı? Mustafa Göksel yazdı.
Etiketler: İlkay Gündoğan, Joachim Löw, Jurgen Klopp, Mesut Özil, Pep Guardiola, Sara Arfaoui
8 Eylül 2023
BRICS+: Fırsat mı Çin’in oyunu mu?
BRICS grubu genişleme kararı aldı. Bu kutuplaşan dünyada yeni bir yol mu? BRICS+, bir dengeleyici olabilir mi yoksa Çin’in diplomatik aracı haline mi gelecek? Prof. Doğan Acemoğlu Project Syndicate için yazdı.
Etiketler: ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, BRICS, Çin, gelişmekte olan ülkeler, Güney Afrika, Hindistan, jeostratejik denge, Kutuplaşma, Rusya, Suudi Arabistan
YPG ve Arap aşiretlerinin çatışması ne anlama geliyor?
Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalarda neler oluyor? ABD, Rusya ve Türkiye’nin tavrı ne? YPG ve Arap aşiretleri arasındaki çatışma nereye evrilebilir? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: ABD, Astana süreci, Deir ez Zor, İdlib, Rusya, Suriye, Suriye Milli Ordusu, YPG
7 Eylül 2023
Hep kötüyü düşünmekten nasıl vazgeçebilirsiniz?
Felaket tellalı gibi misiniz? Belli durumlar karşısında zihninizde oluşan senaryolar hep felaketle mi sonuçlanıyor? Bu durum, sizi hiçbir şey yapamaz hale mi getiriyor? Oysa birkaç yöntemle daha rasyonel ve sakin düşünmek mümkün.
Etiketler: Felaket senaryosu, karamsarlık, kaygı bozuklukları, kötüyü düşünmek, olumsuz düşünce, Psikoloji
Çin ekonomisinin sorunu ne?
Çin’in ekonomisindeki büyümenin azalması dünyayı neden endişelendiriyor? Çin ekonomisi, Batılı ülkelerin korktuğu kadar kötü durumda mı? Çin’de işsizlik neden artıyor? Ekonomik göstergeler ne söylüyor? Necati Demircan yazdı.
Etiketler: Çin Ekonomisi, enflasyon, Küresel kriz, pandemi
6 Eylül 2023
Filenin Sultanları nasıl başardı?
Filenin Sultanları, bir yıl içinde iki büyük turnuvadan altın madalya ile döndü. Gitti denilen nice karşılaşmadan iradesi ve spor aklıyla ipten döndü. Bir süre alıştığımız ikincilikler geride kaldı. Peki, bu zorlu engeller nasıl aşıldı? Savaş Eskigülek yazdı.
Etiketler: A Milli Kadın Voleybol Takımı, Filenin Sultanları, Melissa Vargas
5 Eylül 2023
Merak neden önemli? Özellikle çocuklarda nasıl canlı tutulur?
Merak duygusunu canlı tutmak mümkün mü? Merakın öğrenme ile ilişkisi ne? Hangi yöntemler, hem çocukların hem de yetişkinlerin merakını artırabilir? Hangi tür sorular daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissettirir?
Etiketler: bilgi açlığı kuramı, merak, merak duygusu, öğrenme, Soru Sorma
Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönem başlar mı?
Türkiye-Rusya ilişkileri soğumaya mı başladı? Rusya, Türkiye’nin dış politikasını değiştirdiğini mi düşünüyor? Ankara, Moskova’dan uzaklaşıyor mu? İki ülke arasındaki işbirliği alanları değişti mi? Prof. Dr. Mitat Çelikpala yazdı.
Etiketler: Hakan Fidan, İsveç’in NATO üyeliği, Kafkasya, Karabağ, Karadeniz güvenliği, NATO, Putin, Soçi, Suriye iç savaşı, tahıl koridoru, Türk-Rus ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı
4 Eylül 2023
Okul fobisi: Neden olur, nasıl aşılır?
Okulların açılmasını kısa bir süre kala bazı anne babaları bekleyen bir durumdur okul fobisi. Kimisi okula gitmek istemez, kimisi huysuzluk eder, kimisi rahatsızlanır. Günlerce, aylarca bu arzusuzluğa devam edenler dahi vardır. Peki, böylesi durumlarda ne yapılmalı? Psk. Dr. Esra Gül Koçyiğit yazdı.
Etiketler: aile içi iletişim, anneden ayrılamama, dersten korkma, huzursuzluk, Okul fobisi
Melissa Vargas – Dünyanın en hızlı servis atıcısı
Filenin Sultanları bir turnuvanın daha finalinde. Gözler ise takımın yeni yıldızı Melissa Vargas’ta. Küba’da milli takımdan uzaklaştırılan, sığınmacı olarak geldiği Türkiye’de dünya şampiyonluğu sevinci yaşayan bu üstün yetenek kim? Alper Kaya yazdı.
Etiketler: A Milli Kadın Voleybol Takımı, Filenin Sultanları, Melissa Vargas
2 Eylül 2023
BRICS’in genişlemesi: Yeni dünya düzeni örgütüne kavuştu mu?
Bölgesel güçlerin platformu BRICS genişleme kararı aldı. Batı’nın egemen olduğu küresel düzen yıkılırken ve yerine yenisi kurulmamışken bu genişlemenin anlamı ne?
Etiketler: Arjantin, Brezilya, BRICS, Çin, Dünya Bankası, Etiyopya, Güney Afrika, Hindistan, IMF, İran, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Suudi Arabistan
1 Eylül 2023
Editörlük – Tanı, seyir, tedavi
Eskiden parmakla sayılacak kadardılar: Memet Fuat, Yaşar Nabi, Attila İlhan, Erdal Öz, Enis Batur… Şimdi neredeyse her yayınevinde en az bir editör var. Bir de dışarıdan (!) bu hizmeti verenler var. Peki, editör ne iş yapar? Cem Akaş yazdı.
Etiketler: düzeltmen, Editör kimdir, editörlük nedir, Hüsamettin Bozok, Memet Fuat, redaktör, Yaşar Nabi, yayına hazırlayan
İki yılın ardından Taliban’ın karnesi
Taliban iki yıldır iktidarda. Taliban karnesi her anlamda zayıf. Güvenlik ve ekonomide ilerleme var mı? Taliban, bu süre zarfında neler yaptı, çevresindeki ülkelerle ve Türkiye ile nasıl ilişkiler kurdu? Dr. Emrah Kaya yazdı.
Etiketler: Afganistan, İran-Taliban ilişikleri, Özbekistan, Pakistan, Taliban, Taliban-Çin ilişkileri, Taliban-Hindistan ilişkileri, Türkiye’nin Afganistan politikası
31 Ağustos 2023
Şule Yüksel Şenler – İnancını zırh gibi giyinmiş bir savaşçı
“Huzur Sokağı” denince onun adı akla gelir. “Şulebaş” denince de keza öyle. Memur bir ailenin muhafazakâr kızı, edebiyat dünyasını ve sosyal hayatı nasıl etkiledi? Demet Tezcan yazdı.
Etiketler: 1960’lı yıllar, Huzur sokağı, muhafazakârlık, şulebaş
Suriye’de değişen ne? Astana dönemi bitti mi? Türkiye bunun neresinde?
Suriye’de büyük resim değişiyor mu? Neden? Türkiye-Rusya-İran’ın 6 yıldır sürdürdüğü Astana Süreci’nde çatlaklar mı var? Suriye’yi yeni vekil savaşları mı bekliyor? Türkiye’den istenen ne? Suriye’nin geleceğini kimler, hangi şartlar belirleyecek? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: Astana, iç savaş, İran, Rusya, Şam, Suriye, Suudi Arabistan, Türkiye
30 Ağustos 2023
Kendi sesinizi nasıl bulabilirsiniz?
Bazı durumlarda konuşmaktan çekiniyor ya da tamamen susuyor musunuz? Sesinizi tam potansiyeliyle kullanamıyor musunuz? İşte doğal sesinizi kullanmayı öğrenerek kendinizi ifade edebilmenin püf noktaları.
Etiketler: rahat konuşma, Ses, ses koçu, sesini bulma
ABD, Ukrayna’da istediğini elde etti mi?
Batı’nın Rusya’ya karşı toprak tavizi verme karşılığı Ukrayna’ya NATO üyeliği fikrinin arkasında ne var? Savaşın geldiği noktadan ABD niçin memnun? Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu yazdı.
Etiketler: AB-Ukrayna ilişkileri, ABD’nin Ukrayna politikası, Almanya, NATO genişlemesi, Putin, Rusya-Ukrayna savaşı, Ukrayna-NATO ilişkileri
29 Ağustos 2023
Türkiye’deki Suriyeli nüfusu gelecekte ne olacak? Söylenenler doğru mu?
Kaç Suriyeli vatandaşlığa geçirildi? Kaç Suriyeli Suriye’ye geri döndü? Türkiye’de her yıl 100 binin üzerinde doğum olmasına rağmen Suriyeli nüfusu neden bir süredir azalıyor? Türkiye’deki Suriyeli nüfusa ilişkin gerçekçi ve bilimsel projeksiyonlar neye işaret ediyor? Üç farklı senaryoya göre karşılaşılacak sosyal ve ekonomik sorunlar neler? Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt yazdı.
Etiketler: Göç, Göç İdaresi, göçmenler, mülteciler, nüfus projeksiyonu, sığınmacılar, Suriyeliler, Türkiye’deki Suriyeli sayısı, uyum sorunu
28 Ağustos 2023
Neden Foça’ya gitmelisiniz?
Kalabalıktan sızlananlar, huzura özlem duyanlar; bir tatil yapayım, ama içinde deniz de olsun, yeşil de olsun diyenler; hem güneşi hem rüzgârı sevenler; lezzetli yemekler arayanlar, haydi Foça’ ya… Aradığınız masalsı diyar burada. Zeynep Kasap yazdı.
Etiketler: Cemal Süreya, Eski Foça, Karataş, Kybele, Pers Mezar Anıtı, Rum evleri, Siren kayalıkları, Yeni Foça
25 Ağustos 2023
Gelecekteki kendinize ne söylemelisiniz?
Gelecekteki ‘kendiniz’ size bir yabancı gibi mi geliyor? Yıllar sonrasındaki ‘siz’i düşünmek, bugününüzü nasıl etkiler? Gelecekteki benliğinizi daha iyi tanımak, bugün sağlıklı ve akılcı kararlar almanızı sağlar mı?
Etiketler: benlik, Borges, Gelecek, Hal Hershfield
İyi eser nasıl yazılır yahut yazmasak çıldırır mıyız?
Eskiden her iki kişiden üçü şairdi. Şimdi ise herkes yazar. Kuşkusuz mübalağa. Ama şu gerçek: Her yazılan okura ulaşmıyor. Ve bunda iyi bir eserin nasıl yazılacağını bilmemenin rolü büyük. Peki, bunun yolu yordamı var mı? Armağan Tunaboylu yazdı.
Etiketler: Agatha Christie, Chevy Chase, Ece Ayhan, Edgar Allen Poe, Fakir Baykurt, Haruki Murakami, iyi yazı nasıl yazılır, Kurt Vonnegut, Metin Akpınar, Zeki Alasya
24 Ağustos 2023
Fidan Irak’a neden gitti?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak ziyaretinin gündeminde ne var? İki ülke aradaki sorunlara ve işbirliği olanaklarına nasıl bakıyor? Fidan’ın Irak ziyaretinin olası sonuçlarını ve bölgeye etkisini Bilgay Duman yazdı.
Etiketler: Bağdat, Erbil, Hakan Fidan, Irak, Irak’ta yeni hükümet, mahmur kampı, PKK, su sorunu
23 Ağustos 2023
‘Şekerleme yapmak’ sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Gün ortasında şekerleme yapmak tembellik belirtisi midir, yoksa sağlıklı bir alışkanlık mı? Bu alışkanlığın kısa ve uzun vadeli etkileri konusunda bilimsel araştırmalar ne söylüyor?
Etiketler: demans, kardiyovasküler hastalıklar, Sağlık, Şekerleme yapmak, uyku
Bu defa geri dönmeye değil kalmaya gidiyoruz: Ay ekonomisi
İnsanlık neden Ay’a yerleşmeye çalışıyor? Bu amaç için hangi ülkeler ve şirketler devrede? Ay’da herkes hak iddia edebilir mi? Ay ekonomisi dünyayı nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Elif Nuroğlu yazdı.
Etiketler: Ay, ay ekonomisi, Ekonomi, Uzay
22 Ağustos 2023
Afrika darbelerinin arkasında Rusya mı var?
Son yıllarda birbiri ardına darbelere sahne olan Afrika’da Fransa’nın yerini Rusya mı alıyor? Rus paralı gücü Wagner’in bu Afrika darbelerindeki rolü ne? Son darbenin yapıldığı Nijer’in geleceğinde ne var? Doç. Dr. Elem Eyrice-Tepeciklioğlu yazdı.
Etiketler: Afrika darbeleri, Fransa etki alanı, Rusya Afrika’da ne yapıyor, Rusya’nın Afrika politikası, uranyum üretimi
21 Ağustos 2023
Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesinin iyi tarafları da var mı?
Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden kabulüne yönelik itirazlar ne kadar geçerli? Suriye ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerinin beklentileri neler? Şam, bu beklentilere yanıt verebilir mi?
Etiketler: Arap Baharı, Esad rejimi, Suriye, Suudi Arabistan
18 Ağustos 2023
Genç girişimci efsanesi yıkılıyor mu?
Genç girişimcileri özendirmek 21. yüzyılın ekonomi politikalarının temel taşlarından biri oldu. Özellikle teknoloji alanında genç girişimcilerin kurdukları start-up’lar 2010’lu yıllarda milyarlarca dolar yatırım çekti. Ancak yeni bir araştırma, 50 yaş üstü girişimcilerin gençlere göre daha radikal yenilikçi olduğunu ortaya çıkardı.
Etiketler: girişimcilik, inovasyon, start-up, Teknoloji, Yaşlanma, Yaşlılık
Antalya – Dünyaya açılan pencere
Siz hiç Zamora Dondurması yediniz mi? Peki, balık ekşilemesi nedir, bilir misiniz? Tatlıyla aranız iyi, ama Arap Kadayıfı’nı duymadınız mı? Antalya, mutfağıyla, kültürüyle, yürüyüş rotalarıyla görülesi, gezilesi, yaşanılası bir şehir. Betül Tarıman yazdı.
Etiketler: Altın Portakal Film Festivali, Attalos Yurdu, Aya Yorgi, balık ekşilemesi, Bergama Krallığı, Kaleiçi, Kilikya, Konyaaltı, Lara, Noel Baba, Olympos, Oyuncak Müzesi, Perge, zamora dondurması
17 Ağustos 2023
Veganlık: Sağlığa giden yol mu, yetersiz beslenme mi?
Veganlık nedir? Kaç türü var, özellikleri neler? Sağlıklı mı, değil mi? Artıları, eksileri ne? Vejetaryenlik ve veganlık farklı şeyler mi? Neden bu kadar ilgi görüyor? Vegan karşıtları neyi savunuyor? Sağlıklı beslenmede yeri nedir? Doç. Dr. Suat Erus yazdı.
Etiketler: hayvansal gıda, süt, trans yağ, vegan beslenme, Veganlık, Vejetaryen
16 Ağustos 2023
İnsanın yüzünden, beden yapısından kişiliği belli olur mu?
Her insan bir alem ve o alemin bize açılan en büyük penceresi insanın yüzü. İnsanın yüzüne bakarak nasıl birisi olduğunu görmek, anlamak istiyoruz. Peki, bu mümkün mü? Fizyonominin (İlmi Sima) bilimsel gerçekliği var mı? Prof. Dr. Erol Göka yazdı.
15 Ağustos 2023
Afrika’daki darbeler ve Türkiye
Afrika’da neden art arda darbeler oluyor? Nijer’deki son darbenin anlamı ne? Küresel güçler bu darbelerin neresinde? Kıta için geniş çaplı bir savaş kapıda mı? Türkiye’nin önündeki fırsatlar ve riskler neler? Nebahat Tanrıverdi Yaşar yazdı.
Etiketler: Afrika’da darbe, Batı’nın Afrika politikası, darbe, Nijer, Rusya’nın Afrika politikası, Sahel, Türkiye, Türkiye’nin Afrika politikası, Wagner Afrika’da
14 Ağustos 2023
Suudiler futboldan ne umuyor?
Dünya futbol piyasasını alt üst eden dev transferlerden kadın futbol ligine Suudi Arabistan’ın futbol stratejisi ne? Neyin peşindeler? Çin gibi başarısız olabilirler mi? Hem iç hem de dış siyasette ve ekonomide amaçları ne? Siyaset ve “sportswashing” iddiaları doğru mu? Dr. Yusuf Bahadır Keskin yazdı.
Etiketler: Al Ahli, Al Hilal, Al Ittihad, Al Nassr, Cristiano Ronaldo, Futbol, Karim Benzema, Koulibaly, N’Golo Kante, Suudi Arabistan, Suudi Pro Lig
11 Ağustos 2023
Sayfa 1 / 32