Onlar müzik rekorlarının kralları: BTS

Müzik endüstrisi var olduğu günden beri hep Amerika ve İngiltere merkezli gelişti. Hep bu iki ülkeye ait müzik şirketlerinin piyasa sürdüğü albümler ve solistler adını duyurup sektörün zirvesinde yer aldı.

Bu ezberi bozmak isteyen ülkeler oldu; mesela Fransa, mesela İtalya, mesela Yunanistan. Bu Avrupa ülkeleri dünya müzik piyasasında kalıcı çalışmalara imza atsalar da hiçbiri İngiltere ve ABD’nin gücüne sahip olamadı.

Güney Kore’nin milli kültür politikası – K-Pop

Dünya müzik endüstrisinde iddialı olmak isteyen ve küresel pazarda güçlü olmaya çalışan bir diğer ülke de G. Kore oldu. Koreliler 1960’lı yıllardan itibaren dünyaya seslenecek bir müzik türü üzerinde planlar yaptılar. Bugün Kore Pop olarak adlandırdığımız müzik türünün aslında geçmişi o kadar eski. Yani K–Pop müziğinin temelleri altmışlı yıllarda atıldı.

Bazı gruplar deneme amaçlı önce Kore sonra da dünya müzik pazarına sunuldu. Tabii ki ilk çalışmalar deneysel nitelikteydi ve çok büyük bir başarı getirmedi. Ancak G. Kore vazgeçmedi, K- Pop müziğini bir milli kültür politikasına dönüştürdü ve nesilden nesile bu müzik türünü geliştirmeye çalıştı. Zaman geçtikçe ufak adımlarla da olsa K-Pop önce Kore’de, sonra Asya’da, ardından da dünyada popüler olmaya başladı.

İki binli yıllarda K-pop dünya müziğinin en çok konuşulan ve ekonomik hacmi ile Avrupa ve Amerika’da üretilen endüstriyel müziğe meydan okuyan bir müzik türü oldu.

BTS, K-Pop’ın popülerliğinin gelişmesinde en önemli rolü üstlenen gruplardan biri oldu. Hatta bu müzik türünün dünyada duyulmasında başrolü oynayan grup oldu, diyebilirim. Onlara rekorların kralları desek hiç abartı olmaz. Çünkü BTS üyeleri müzik tarihinde çok az insana kısmet olacak başarılara ve rekorlara imza attılar.

BTS grubu 2012 yılında son üyelerin de eklenmesi ile tamamlandı ve müzik çalışmalarına başladı. 2013 yılında YouTube kanallarında ilk videolarını yayınladılar. İlk canlı performanslarını ise 13 Haziran 2013 tarihinde sergilediler.

BTS, aynı zamanda ödül rekortmeni bir K-Pop grubu. İlk ödüllerini 1 Ocak 2014 tarihinde aldılar. Golden Disc Ödül töreninde kendilerine “Yeni Yükselen Star” ödülü verildi.

Yedi seçilmiş genç

Başarıları ile dünya müzik tarihine geçen BTS yedi seçilmiş gençten oluşuyor. Seçilmiş diyorum, çünkü bu grup dünya müziğine meydan okumak üzere kurulan iddialı bir grup. Hani futbolda milli takım kadrosu açıklandığında değişik takımların en iyi futbolcuları seçilir ya, işte öyle bir şey. BTS’nin de elemanları uzun çalışmalar sonucunda seçildi.

Yedi gençten oluşan grubun lideri Kim Nam aynı zamanda grubun lideri. Kim, Başak burcu ve 1994 doğumlu. Grubun üyeleri iki Başak burcu, bir Yay burcu, bir Balık burcu, bir Oğlak, bir Kova, bir tane de Terazi burcundan oluşuyor.

Burçları yazmaktaki amacım şu: Ekip uyumu, takım ruhu, başarısı ve mukadderat gibi konularda astrolojinin etkisi olduğunu düşünüyorum ve vaka incelemeleri yapıyorum. Bu bağlamda BTS’e baktığımızda, 2 Başak, 1 Oğlak burcu olması üç toprak grubu üyeye denk geliyor. Toprak grubu disiplinlidir, çalışkandır. Başarılarının ardındaki sebeplerden biri de budur.

K-Pop müziğinde başarılı olmak için çok ciddi sınavlardan geçmek gerekir. Önce o gruba seçilmeyi hak edeceksiniz, sonra da o grupta kalmayı hak edeceksiniz. Bir sporcu gibi sabah erken uyanacak, spor yapacak, dans derslerine girecek, kültür eğitimine girecek, yediğinize içtiğinize dikkat edeceksiniz. Bir kamp hayatında yaşayacaksınız. Tıpkı bir sporcu gibi yaşar K-Pop gruplarının üyeleri. Tüm K-Pop grupları gibi BTS’in de üyeleri bu yorucu maratona girdiler ve bu sınavlardan başarıyla geçtiler.

Rekorların kralları

2013 yılından itibaren zirve yolculuğuna başlayan BTS, diğer adıyla Banhtan Boys’un başarılarını anlatmaya ne sayfalar yeter ne de zaman. Onlar rekorlara abone olan gençler.

2020 yılının Mart ayında yayınladıkları “Map of the Soul: 7” American Billboard listelerine bir numaradan giriş yaptı ve dört kez üst üste bir numarada kalmayı başardı.

2020 yılında MTV Müzik Ödülleri’nde “Dynamite” ile dört dalda ödül kazandılar.

2021 yılında kendilerine ait olan YouTube rekorunu yine kendileri kırdılar. “Butter” 24 saatte Youtube’da 112 milyon kez izlendi.

BTS’nin sayısız sosyal medya rekorları da var. Mesela 2021 yılının Aralık ayında Instagram’da 43 dakikada en hızlı bir milyon takipçiye ulaşma rekorunu kırdılar. Bu rekorlarla Guiness Rekorlar kitabına girdiler.

2022 yılına geldiğimizde ise BTS’nin Spotify’daki aylık dinleyici sayısı 45 milyon kişiye ulaşarak Spotify’ın aylık dinlenme rekorunu kırdılar.

Hayranları bir ordu gibi

BTS’nin dikkat çeken bir diğer özelliği de sahip oldukları hayranlar. Hayranlarına “ARMY” deniyor. Army kelimesinin Türkçesi “ordu”. BTS’nin hayranları bir ordu gibi. Onlara tutku ile bağlı olan bu ordu, onların başarılı olması için mücadele eden milyonlarca kişiden oluşuyor. Ve grubun başarısı için adeta savaşıyorlar, desem abartı olmaz. Bu dünyada az sayıda gruba kısmet olan bir şey. Milyonlarca hayran, ama sadece hayran değil, hayrandan da öte. BTS için savaşan ve onların başarısı için çabalayan bir ordu.

BTS destek aldıkları hayranlarını mutlu etmek için ellerinden geleni yaparken, ARMY de bunun karşılığını fazlasıyla BTS’ye verdi ve müthiş bir fan ilişkisine imza attılar.

İşte bu ordu, yani BTS’nin Army’si sayesinde BTS, 28 Haziran 2018 tarihinde Time dergisi tarafından “İnternet Dünyasının En Etkili 25 Kişisi” listesine girmeyi başardı. Böylelikle BTS, dünyanın en büyük politikacıları ile aynı listede yer almış oldu. Düşünebiliyor musunuz bunu? ABD başkanı, Çin, Rusya başkanları ile yani devlerle aynı listede yer aldılar. Time dergisi onlar için “yeni nesil liderler” tanımını yaptı.

Birleşmiş Milletler’in resmi temsilcileri

Siyasi liderler kadar popüler olan ve nerdeyse eşdeğer etkiye sahip olan BTS üyeleri, 2021 yılının Eylül ayında çok ilginç bir sürprize daha imza attılar. Birleşmiş Milletler’in yoksulluğun bitirilmesi, gezegenin korunması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması konularını içeren 2030 hedeflerinin tanıtılmasına katkıda bulunmak için BM Genel Kurulu’na konuk oldular.

BTS, Birleşmiş Milletler’de koronavirüs aşısı, salgında gençler ve iklim değişikliğiyle ilgili bir konuşma yaptı. Bu konuşma beraberinde bir rekoru daha getirdi. Birleşmiş Milletler’in resmi YouTube kanalından da canlı olarak yayınlanan BTS’nin konuşması 6 milyondan fazla kişi tarafından izlendi.

Çizgi film endüstrisinde de rekor kırdılar

BTS, müzik dünyasında yakaladığı başarıyı eğlence endüstrisinin diğer alanlarında da gösterdi. Bu alanlardan biri de film sektörü oldu. Kore merkezli çizgi roman platformu Webtoon ve BTS iş birliği ile yayınlanan “7 Fates: Chakho” ile dünyada izlenme rekorları kırdı.

3 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan “7 Fates: Chakho”, Joseon Hanedanlığı’nın Chakhogapsa adlı kaplan avcısı subaylarından esinlenen bir kentsel fantezi hikâyesi olarak tanımlanıyor. Yakın gelecekte bir şehirde geçen film, kaderin birbirine bağladığı, zorlukların üstesinden gelen ve birlikte büyüyen 7 çocuğun hikâyesini anlatıyor.

İngilizce, Almanca ve İspanyolca dahil 10 farklı dilde sunulan “7 Fates: Chakho”, tüm dünyadan olumlu yorumlar alarak 10 üzerinden 9,91 puan topladı.

BTS’in bu çizgi romanının yayımlanmasının ikinci gününde 15 milyon görüntülenmeye ulaşarak bugüne kadar Webtoon’da en iyi çıkış yapan içerik olmayı başardı. Dünya bu rekoru konuşurken, BTS bir sonraki rekorlarına hazırlanmaya başlamıştı bile.

Rekor ekonomik büyüme

Kökü 1960’lara varan K-Pop müziğinin endüstrileşme çabaları 2010’lu yıllarda en büyük meyvesi olan BTS ile kendisini dünyaya kabul ettirdi. BTS’nin bu başarıları onların müthiş ekonomik bir değer yaratmasına da neden oldu.

Bugün BTS, hem G. Kore’nin kültür fenomenleri hem de ülkeye çok ciddi bir tanıtım ve ekonomik gelir sağlayan bir grup. BTS ile çalışan HYBE, 2022 yılına ait birinci çeyrek gelirlerini açıkladığı zaman BTS’nin ne kadar büyük bir ekonomik kaynak olduğunu da gösterdi. Duyuruya göre grubun gelirleri %59,8 arttı.

BTS, G. Kore’de birer milli kahraman gibi. Kore Kültür Bakanı topluluk üyelerinin zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulmasını istedi. Bunu gündeme getirirken ulusal prestije büyük katkı sağlayan grubun askerlik görevleri nedeniyle dağılmasına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Özetle onlar artık hem birer milli kahraman hem de küresel müzik endüstrisinin fenomenleriydi artık.

Tüm bunlar, başarılarının tesadüf olmadığının bir göstergesi.

BTS’nin başarılarının devam edeceğini düşünüyorum. Yakalanan bu ivme daha pek çok rekora gebe. BTS en az beş ile on yıl daha dünya müzik rekorlarını kırarak adını dünya müzik tarihine altın harflerle yazdırmaya devam edecektir.

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Fikir Turu’nun editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı ilk kez 24 Mayıs 2022’de yayımlanmıştır.

Michael Kuyucu
Michael Kuyucu
Doç. Dr. Michael Kuyucu – Akademisyen, müzik eleştirmeni, radyo programcısı ve köşe yazarı. Aslen Yunan asıllı bir Türk olan Michael (Mihalis) Kuyucu 1972 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi İngiliz ana bilim dalında lisans eğitimi gördü. Yeditepe Üniversitesi Pazarlama ana bilim dalında yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi, Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği ana bilim dalından doktor unvanını aldı. 2017 yılında iletişim uygulamaları alanında çalışmalarıyla doçent oldu. Halen çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Müziğe olan ilgisi sebebiyle Melih Kibar’ın Klavyeli Çalgılar Okulu’na gitti. Çağdaş Müzik Merkezi’nde Timur Selçuk’un solfej -armoni ve orkestrasyon sınıflarında iki yıl üst seviyede armoni eğitimi gördü. Bir yıl Kurtalan Expres’in fenomen bas virtüözü Ahmet Güvenç’ten caz armonisi eğitimi aldı. Öte yandan medya ve iletişim alanında çalıştı. 1994’ten bu yana hiç ara vermeden radyoculuk yaptı. Alem Fm, Süper Fm, Radyo Mega, Number One Türk, Number One TV, TRT FM, TRT Müzik, CRI Türk, RS Fm gibi pek çok ulusal çapta yayın yapan radyo ve televizyon kanallarında program hazırladı. Başlıca eserleri: “Pop İnfilakı” (2005), “Türkiye’nin Eurovision Serüveni” (2005), “Sürgün Gibi Masallarda İlhan İrem’in Hayatı” (2008), “Türkiye’de Medya Ekonomisi” (2012)

YORUMLAR

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Son Eklenenler

Onlar müzik rekorlarının kralları: BTS

Müzik endüstrisi var olduğu günden beri hep Amerika ve İngiltere merkezli gelişti. Hep bu iki ülkeye ait müzik şirketlerinin piyasa sürdüğü albümler ve solistler adını duyurup sektörün zirvesinde yer aldı.

Bu ezberi bozmak isteyen ülkeler oldu; mesela Fransa, mesela İtalya, mesela Yunanistan. Bu Avrupa ülkeleri dünya müzik piyasasında kalıcı çalışmalara imza atsalar da hiçbiri İngiltere ve ABD’nin gücüne sahip olamadı.

Güney Kore’nin milli kültür politikası – K-Pop

Dünya müzik endüstrisinde iddialı olmak isteyen ve küresel pazarda güçlü olmaya çalışan bir diğer ülke de G. Kore oldu. Koreliler 1960’lı yıllardan itibaren dünyaya seslenecek bir müzik türü üzerinde planlar yaptılar. Bugün Kore Pop olarak adlandırdığımız müzik türünün aslında geçmişi o kadar eski. Yani K–Pop müziğinin temelleri altmışlı yıllarda atıldı.

Bazı gruplar deneme amaçlı önce Kore sonra da dünya müzik pazarına sunuldu. Tabii ki ilk çalışmalar deneysel nitelikteydi ve çok büyük bir başarı getirmedi. Ancak G. Kore vazgeçmedi, K- Pop müziğini bir milli kültür politikasına dönüştürdü ve nesilden nesile bu müzik türünü geliştirmeye çalıştı. Zaman geçtikçe ufak adımlarla da olsa K-Pop önce Kore’de, sonra Asya’da, ardından da dünyada popüler olmaya başladı.

İki binli yıllarda K-pop dünya müziğinin en çok konuşulan ve ekonomik hacmi ile Avrupa ve Amerika’da üretilen endüstriyel müziğe meydan okuyan bir müzik türü oldu.

BTS, K-Pop’ın popülerliğinin gelişmesinde en önemli rolü üstlenen gruplardan biri oldu. Hatta bu müzik türünün dünyada duyulmasında başrolü oynayan grup oldu, diyebilirim. Onlara rekorların kralları desek hiç abartı olmaz. Çünkü BTS üyeleri müzik tarihinde çok az insana kısmet olacak başarılara ve rekorlara imza attılar.

BTS grubu 2012 yılında son üyelerin de eklenmesi ile tamamlandı ve müzik çalışmalarına başladı. 2013 yılında YouTube kanallarında ilk videolarını yayınladılar. İlk canlı performanslarını ise 13 Haziran 2013 tarihinde sergilediler.

BTS, aynı zamanda ödül rekortmeni bir K-Pop grubu. İlk ödüllerini 1 Ocak 2014 tarihinde aldılar. Golden Disc Ödül töreninde kendilerine “Yeni Yükselen Star” ödülü verildi.

Yedi seçilmiş genç

Başarıları ile dünya müzik tarihine geçen BTS yedi seçilmiş gençten oluşuyor. Seçilmiş diyorum, çünkü bu grup dünya müziğine meydan okumak üzere kurulan iddialı bir grup. Hani futbolda milli takım kadrosu açıklandığında değişik takımların en iyi futbolcuları seçilir ya, işte öyle bir şey. BTS’nin de elemanları uzun çalışmalar sonucunda seçildi.

Yedi gençten oluşan grubun lideri Kim Nam aynı zamanda grubun lideri. Kim, Başak burcu ve 1994 doğumlu. Grubun üyeleri iki Başak burcu, bir Yay burcu, bir Balık burcu, bir Oğlak, bir Kova, bir tane de Terazi burcundan oluşuyor.

Burçları yazmaktaki amacım şu: Ekip uyumu, takım ruhu, başarısı ve mukadderat gibi konularda astrolojinin etkisi olduğunu düşünüyorum ve vaka incelemeleri yapıyorum. Bu bağlamda BTS’e baktığımızda, 2 Başak, 1 Oğlak burcu olması üç toprak grubu üyeye denk geliyor. Toprak grubu disiplinlidir, çalışkandır. Başarılarının ardındaki sebeplerden biri de budur.

K-Pop müziğinde başarılı olmak için çok ciddi sınavlardan geçmek gerekir. Önce o gruba seçilmeyi hak edeceksiniz, sonra da o grupta kalmayı hak edeceksiniz. Bir sporcu gibi sabah erken uyanacak, spor yapacak, dans derslerine girecek, kültür eğitimine girecek, yediğinize içtiğinize dikkat edeceksiniz. Bir kamp hayatında yaşayacaksınız. Tıpkı bir sporcu gibi yaşar K-Pop gruplarının üyeleri. Tüm K-Pop grupları gibi BTS’in de üyeleri bu yorucu maratona girdiler ve bu sınavlardan başarıyla geçtiler.

Rekorların kralları

2013 yılından itibaren zirve yolculuğuna başlayan BTS, diğer adıyla Banhtan Boys’un başarılarını anlatmaya ne sayfalar yeter ne de zaman. Onlar rekorlara abone olan gençler.

2020 yılının Mart ayında yayınladıkları “Map of the Soul: 7” American Billboard listelerine bir numaradan giriş yaptı ve dört kez üst üste bir numarada kalmayı başardı.

2020 yılında MTV Müzik Ödülleri’nde “Dynamite” ile dört dalda ödül kazandılar.

2021 yılında kendilerine ait olan YouTube rekorunu yine kendileri kırdılar. “Butter” 24 saatte Youtube’da 112 milyon kez izlendi.

BTS’nin sayısız sosyal medya rekorları da var. Mesela 2021 yılının Aralık ayında Instagram’da 43 dakikada en hızlı bir milyon takipçiye ulaşma rekorunu kırdılar. Bu rekorlarla Guiness Rekorlar kitabına girdiler.

2022 yılına geldiğimizde ise BTS’nin Spotify’daki aylık dinleyici sayısı 45 milyon kişiye ulaşarak Spotify’ın aylık dinlenme rekorunu kırdılar.

Hayranları bir ordu gibi

BTS’nin dikkat çeken bir diğer özelliği de sahip oldukları hayranlar. Hayranlarına “ARMY” deniyor. Army kelimesinin Türkçesi “ordu”. BTS’nin hayranları bir ordu gibi. Onlara tutku ile bağlı olan bu ordu, onların başarılı olması için mücadele eden milyonlarca kişiden oluşuyor. Ve grubun başarısı için adeta savaşıyorlar, desem abartı olmaz. Bu dünyada az sayıda gruba kısmet olan bir şey. Milyonlarca hayran, ama sadece hayran değil, hayrandan da öte. BTS için savaşan ve onların başarısı için çabalayan bir ordu.

BTS destek aldıkları hayranlarını mutlu etmek için ellerinden geleni yaparken, ARMY de bunun karşılığını fazlasıyla BTS’ye verdi ve müthiş bir fan ilişkisine imza attılar.

İşte bu ordu, yani BTS’nin Army’si sayesinde BTS, 28 Haziran 2018 tarihinde Time dergisi tarafından “İnternet Dünyasının En Etkili 25 Kişisi” listesine girmeyi başardı. Böylelikle BTS, dünyanın en büyük politikacıları ile aynı listede yer almış oldu. Düşünebiliyor musunuz bunu? ABD başkanı, Çin, Rusya başkanları ile yani devlerle aynı listede yer aldılar. Time dergisi onlar için “yeni nesil liderler” tanımını yaptı.

Birleşmiş Milletler’in resmi temsilcileri

Siyasi liderler kadar popüler olan ve nerdeyse eşdeğer etkiye sahip olan BTS üyeleri, 2021 yılının Eylül ayında çok ilginç bir sürprize daha imza attılar. Birleşmiş Milletler’in yoksulluğun bitirilmesi, gezegenin korunması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması konularını içeren 2030 hedeflerinin tanıtılmasına katkıda bulunmak için BM Genel Kurulu’na konuk oldular.

BTS, Birleşmiş Milletler’de koronavirüs aşısı, salgında gençler ve iklim değişikliğiyle ilgili bir konuşma yaptı. Bu konuşma beraberinde bir rekoru daha getirdi. Birleşmiş Milletler’in resmi YouTube kanalından da canlı olarak yayınlanan BTS’nin konuşması 6 milyondan fazla kişi tarafından izlendi.

Çizgi film endüstrisinde de rekor kırdılar

BTS, müzik dünyasında yakaladığı başarıyı eğlence endüstrisinin diğer alanlarında da gösterdi. Bu alanlardan biri de film sektörü oldu. Kore merkezli çizgi roman platformu Webtoon ve BTS iş birliği ile yayınlanan “7 Fates: Chakho” ile dünyada izlenme rekorları kırdı.

3 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan “7 Fates: Chakho”, Joseon Hanedanlığı’nın Chakhogapsa adlı kaplan avcısı subaylarından esinlenen bir kentsel fantezi hikâyesi olarak tanımlanıyor. Yakın gelecekte bir şehirde geçen film, kaderin birbirine bağladığı, zorlukların üstesinden gelen ve birlikte büyüyen 7 çocuğun hikâyesini anlatıyor.

İngilizce, Almanca ve İspanyolca dahil 10 farklı dilde sunulan “7 Fates: Chakho”, tüm dünyadan olumlu yorumlar alarak 10 üzerinden 9,91 puan topladı.

BTS’in bu çizgi romanının yayımlanmasının ikinci gününde 15 milyon görüntülenmeye ulaşarak bugüne kadar Webtoon’da en iyi çıkış yapan içerik olmayı başardı. Dünya bu rekoru konuşurken, BTS bir sonraki rekorlarına hazırlanmaya başlamıştı bile.

Rekor ekonomik büyüme

Kökü 1960’lara varan K-Pop müziğinin endüstrileşme çabaları 2010’lu yıllarda en büyük meyvesi olan BTS ile kendisini dünyaya kabul ettirdi. BTS’nin bu başarıları onların müthiş ekonomik bir değer yaratmasına da neden oldu.

Bugün BTS, hem G. Kore’nin kültür fenomenleri hem de ülkeye çok ciddi bir tanıtım ve ekonomik gelir sağlayan bir grup. BTS ile çalışan HYBE, 2022 yılına ait birinci çeyrek gelirlerini açıkladığı zaman BTS’nin ne kadar büyük bir ekonomik kaynak olduğunu da gösterdi. Duyuruya göre grubun gelirleri %59,8 arttı.

BTS, G. Kore’de birer milli kahraman gibi. Kore Kültür Bakanı topluluk üyelerinin zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulmasını istedi. Bunu gündeme getirirken ulusal prestije büyük katkı sağlayan grubun askerlik görevleri nedeniyle dağılmasına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Özetle onlar artık hem birer milli kahraman hem de küresel müzik endüstrisinin fenomenleriydi artık.

Tüm bunlar, başarılarının tesadüf olmadığının bir göstergesi.

BTS’nin başarılarının devam edeceğini düşünüyorum. Yakalanan bu ivme daha pek çok rekora gebe. BTS en az beş ile on yıl daha dünya müzik rekorlarını kırarak adını dünya müzik tarihine altın harflerle yazdırmaya devam edecektir.

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Fikir Turu’nun editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı ilk kez 24 Mayıs 2022’de yayımlanmıştır.

Michael Kuyucu
Michael Kuyucu
Doç. Dr. Michael Kuyucu – Akademisyen, müzik eleştirmeni, radyo programcısı ve köşe yazarı. Aslen Yunan asıllı bir Türk olan Michael (Mihalis) Kuyucu 1972 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi İngiliz ana bilim dalında lisans eğitimi gördü. Yeditepe Üniversitesi Pazarlama ana bilim dalında yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi, Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği ana bilim dalından doktor unvanını aldı. 2017 yılında iletişim uygulamaları alanında çalışmalarıyla doçent oldu. Halen çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Müziğe olan ilgisi sebebiyle Melih Kibar’ın Klavyeli Çalgılar Okulu’na gitti. Çağdaş Müzik Merkezi’nde Timur Selçuk’un solfej -armoni ve orkestrasyon sınıflarında iki yıl üst seviyede armoni eğitimi gördü. Bir yıl Kurtalan Expres’in fenomen bas virtüözü Ahmet Güvenç’ten caz armonisi eğitimi aldı. Öte yandan medya ve iletişim alanında çalıştı. 1994’ten bu yana hiç ara vermeden radyoculuk yaptı. Alem Fm, Süper Fm, Radyo Mega, Number One Türk, Number One TV, TRT FM, TRT Müzik, CRI Türk, RS Fm gibi pek çok ulusal çapta yayın yapan radyo ve televizyon kanallarında program hazırladı. Başlıca eserleri: “Pop İnfilakı” (2005), “Türkiye’nin Eurovision Serüveni” (2005), “Sürgün Gibi Masallarda İlhan İrem’in Hayatı” (2008), “Türkiye’de Medya Ekonomisi” (2012)

YORUMLAR

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Son Eklenenler

2
0
Would love your thoughts, please comment.x