Ramazan ayının ortasındayız. Ramazan ayında, gündüz saatlerinde oruç tutanların çoğu açlık ve susuzluk çeker. Sahur yapmak ise oruç tutulan sürenin daha kolay geçirilmesini sağlar.
Dr. Ashraf Mahran, ziid.net internet sitesi için kaleme aldığı yazısında, -belki birçoğumuzun bilmediği- Ramazan ayında genel olarak yaptığımız hataları, bu hatalar nedeniyle oruçluyken yaşanan sıkıntıları ve bu hataları yapmak yerine uygulanabilecek önerilerini anlatıyor. Yazının öne çıkan bazı kısımlarını paylaşıyoruz:
Ramazan ayında kaçınılması gereken 5 yaygın hata
“Sahura özen göstererek dikkatli bir şekilde beslenmeye çalışsalar da bazı kişiler gündüz saatlerinde yine de bitkin düşerler. Bunun nedeni sahurda sağlıksız beslenmeleri ya da sahurun etkisini azaltan hatalar yapmalarıdır. Bu hataları şöyle özetleyebiliriz:
1. Sahurda yağlı yemek
Bazılarımız sahurda yedikleri yağlı yiyecekleri artırdıkları zaman gün boyu tok kalacaklarını sanıyorlar. Bu çok yaygın bir hata çünkü çok yemek, özellikle yağlı tüketmek mide bulantısına, hazımsızlığa ve karın ağrısına sebebiyet verir.
2. Çay ve kahve içmek
Çay ve kahve gibi uyarıcılara alışkın olanlar, kafein eksikliğinden kaynaklı baş ağrılarını önlemek için sabah ezanından önce bir ya da iki bardak çay ya da kahve içerler ancak bu yanlıştır. Çünkü bu uyarıcılar idrar kaybına yol açarak vücudun daha çok sıvı kaybetmesine neden olur. Bundan dolayı da susuzluk hissi artar. Hem çay hem de kahve mide asiditesini artırarak hem boğazda hem midede yanma hissini oluşturur. Akşam ezanından önce bu soruna dair ilaç alamayan oruçluyu yoran da özellikle bu durum olur. İçinde kafein barındıran çikolata için de aynı şey geçerlidir.
3. Tatlı tüketimini artırmak
Bazıları sahurdan sonra revani, künefe ve kadayıfı fazlasıyla tüketmeyi sever ancak bu iki açıdan hatalıdır. Birincisi; tatlı tüketimini artırmak susuzluğun artmasına sebebiyet verir. İkincisi; kan şekerinin yükselmesi, tüm bu şekerleri yakan ve dolayısıyla bundan faydalanamayan insülin hormon salgısının artmasına sebep olur.
4. Peynir ve tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi
Bazı kişiler sahurda tuzlu peynir yemeyi sever. Bilindiği üzere; tuz tüketimini artırmak aşırı susuzluğa sebep olur.
5. Sabah ezanından önce çok fazla su içmek
En çok karşılaştığımız şeylerden biri; bir gencin elinde büyük ve soğuk su şişesiyle gözlerini saate dikerek beklemesi ve ezana bir dakika kala bütün suyu midesine boşaltmasıdır. Bu yöntem susuzluğu önlemediği gibi birkaç dakika sonra kusmasına neden olabilir. Ayrıca sık sık tuvalete gittiği için sabah ezanından sonra rahat uyuyamayacaktır.
Oruca yardımcı olan ve vücudunuza fayda sağlayacak sağlıklı bir sahur için 5 öneri
1. Meyve
Başta portakal, karpuz ve muz olmak üzere meyve, vücutta suyu uzun süre tutarak susuzluğa direnmeye yardım eden çok miktarda lif içerir. Bu liflerin sindirime çok fazla faydası vardır ancak kabız olmamak için muzu çok tüketmeyin.
2. Yoğurt
Yoğurt, kalsiyum ve sindirim mayası içermesinin yanında bağırsaklara da faydalı olduğu için oruç zamanında ya da sonrasında tüketilmesi gereken, vücuda en faydalı yiyeceklerden biridir. Sahurda tüketilen yoğurdun faydası, oruçluyken sindirim sistemi ve mideyi rahatlatan antiasit olarak belirlenmiştir.
3. Baklagiller
Baklagiller, gaz ve şişkinliğe neden olmasına rağmen vücudun dayanıklılığını artıran uygun miktardaki bitkisel proteinler ve vitaminleri içerir. Isıtılıp pişirilmeden önce uzun süre suda bekletilerek gazlar giderilebilir.
4. Salatalık
Salatalık, lif açısından zengin olması ve uzun süre su tutması sebebiyle sahurda yenebilecek en iyi yiyeceklerden biridir. Vitaminleri daha da katlamak için salata tabağına eklenebilirse daha iyi olur.
5. Limon
Limonu ister yemeğin içine ister soğuk içeceğin içine sıkabilirsiniz. Suyu uzun süre tuttuğu için susuzluğu tamamen unutturur. Ancak asit sorunu yaşamamak için yoğurttan sonra tüketilmesi tercih edilir.
Bu yazı ilk kez 22 Mart 2024’te yayımlanmıştır.