Sayfa 2 / 34
Filistin meselesinin İran’a bakan yüzü
Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısının arkasında İran mı var? İran, Filistin meselesini nasıl görüyor? Hamas-İsrail çatışması İran’ı nasıl etkileyebilir? Tahran’ın çıkarları neyi gerektiriyor? Dr. Gülriz Şen yazdı.
Etiketler: Devrim Muhafızları, Filistin davası, Hamas-İsrail çatışması, Hamas’ın arkasında İran mı var, İran, İran İslam Devrimi, İran ve İsrail savaşır mı
27 Ekim 2023
İsrail-Hamas çatışması: Enerji piyasalarına ne olacak?
Hamas’ın muhtemelen İran desteği ile İsrail’e yönelik başlattığı saldırının bir nedeni de, Tahran’ın petrol fiyatlarındaki düşüşü engellemek olabilir mi? Savaş, petrol ve doğalgaz piyasasını nasıl etkileyecek?
Türk romanında Cumhuriyet – Fotoğrafın arabına bakma hikâyesi
Halide Edip’den Attila İlhan’a uzanan bir ‘edebiyatımızda cumhuriyet’ serüveni: Nasıl doğdu, neler yazıldı? Bugün baktığımızda bize ne söylüyor? Ankara, Çalıkuşu, Ateşten Gömlek niçin aşılamadı? Unutulan yahut unutturulan Cumhuriyet romanları var mı? Murat Batmankaya yazdı.
Etiketler: Attila İlhan, Aziz Nesin, Çalıkuşu, Fethi Naci, Halide Edip Adıvar, Halikarnas Balıkçısı, ince memed, Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yaşar Kemal
İsrail’in unuttuğu dersler
Tarihte de sürpriz saldırılarla karşılaşan İsrail, bunlardan çıkardığı dersleri nasıl unuttu? Bu unutmanın bedeli, İsrail iç siyaseti, dünya ve bölge için ne olacak?
Etiketler: Gazze, Golda Meir, İsrail-Hamas çatışması, Lübnan, Mısır, Suriye, Ürdün, Yom Kippir savaşı
26 Ekim 2023
Beynin CEO’su: Nasıl çalışır, hayatımızı nasıl kontrol eder, gelişir mi?
Hemen gelecek küçük ödülü mü, beklerseniz gelecek büyük ödülü mü tercih edersiniz? Buna beynininiz hangi bölümü, nasıl karar veriyor? Bu bölüm, hayatımızı nasıl şekillendiriyor ve onu eğitmek mümkün mü? Prof. Dr. Aslıhan Dönmez yazdı.
Etiketler: beyin, haz, haz erteleme, mashmellow testi, prefrontal korteks, Psikoloji, psikolojik deneyler
İsrail-Hamas Savaşı: Gazze’li olmak nasıl bir şey?
BM’ye göre yüzde 80’i mülteci olan Gazze’lilerin yüzde 95’i son İsrail saldırısından önce de temiz suya erişemiyordu. Yiyecek ve elektriği unutmuş Gazze’lilerin şimdi tek endişesi var: hayatta kalmak.
Etiketler: Birleşmiş Miletler, Filistinli mülteciler, Gazze, insani durum, İsrail-Hamas çatışması
25 Ekim 2023
Elon Musk – küresel bir fenomen
Elon Musk için ‘yenilikçi’ deniyor, ‘vizyoner’, hayırsever ve ‘dahi’ deniyor. En zenginler listesinin ilk sırasında. Ancak övgü dolu sözcüklerle anılsa bile onu sadece bu yönleriyle tanımlamak yanıltıcı olabilir. O, kendisine büyük bir ün ve kazanç getiren girişimlerinin yanında, sıradışı yaşam öyküsü ve karmaşık kişiliğiyle de dikkat çeken biri. Safter Korkmaz yazdı.
Etiketler: Dâhi, Elon Musk, Forbes, girişimci, hayırsever, Jeff Bezos, Mars’a yolculuk, Max Levchin, Paypal, Peter Thiel, SolarCity, SpaceX, Tesla, yenilikçi
Etik ikilemler karşısında nasıl düşünülmeli?
Yapmayı seçtiğimiz eylemler neye göre, ne kadar etik? Bir eylemin ahlaka uygun olması, onun etik olduğu anlamına gelir mi? İyi niyet ve kültürel farklıklar, bir davranışın etik olup olmamasında nasıl bir rol oynuyor? Etik teorileri tüm bu soruları nasıl yanıtlıyor?
Etiketler: ahlak, Aristotales, erdem etiği, Etik, faydacılık, görecilik, Immanuel Kant
24 Ekim 2023
Amerika’nın İsrail’e desteği: Zihniyet değişikliği şart
Dış politikasında sorunlara yol açmasına rağmen Amerika, neden hep İsrail’i savunuyor? ABD, İsrail’e Gazze kara harekâtını iptal ettirmeyi başarabilecek mi? Filistin sorununun çözümü için nasıl bir düşünce değişikliği gerekiyor? Prof. Dr. Tarık Oğuzlu yazdı.
Etiketler: 7 Ekim, ABD’nin Ortadoğu politikası, Çin, Gazze, Hamas-İsrail, Ortadoğu, Rusya
Hamas-İsrail çatışmasında Mısır’ın ikilemi: İlkeler ve çıkarlar
Hamas-İsrail çatışmasında Mısır hangi ikilemi yaşıyor? Kahire, Filistin’e karşı hangi sorumlulukları hissediyor ama bu sorumluluklar hangi çıkarlarıyla örtüşmüyor? Süreçte Mısır nasıl bir yol izleyebilir ve tercihi Ankara-Kahire ilişkilerini nasıl etkileyebilir?
Etiketler: Filistin sorunu, Gazze, İsrail-Hamas çatışması, Mısır, Mısır arabulucu, Mısır-İsrail ilişkileri, Müslüman Kardeşler, Refah sınır kapısı, Sisi, tüneller
23 Ekim 2023
Hamas-İsrail savaşı nasıl bir yeni dünya düzenine işaret ediyor?
Yeni dünya düzenini tarif edecek bir tanımlama henüz bulunamamış olsa da, doğuşunda Hamas-İsrail savaşının özel bir yeri olacak. Bu yeni dünya düzeninde kaybedenler arasında Batı da var.
Etiketler: ABD. AB, Aksa tufanı, Çin, Gazze, Hamas, İran, İsrail, Netanyahu, Rusya, Rusya-Ukrayna savaşı, yeni dünya düzeni
İsrail – Hamas çatışması: İntikam yerine yaşamı seçmenin bedeli ne?
“Daha önce 3 kızını, İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında 25 akrabasını kaybeden Dr. Abuelaish’e gördüğü onca ölümden sonra hâlâ barışın yanında olup olmadığını sordum, ‘Cinayetin tek gerçek intikamı, barışa ulaşmaktır’ dedi. Biz yaşamı seçiyoruz.”
Etiketler: Arap, doktor, Filistin, Filistinli, Gazze, Hamas, intikam, İsrail, İsrailli, kan, Knesset, Netanyahu, Yahudi
20 Ekim 2023
Hamas’ın aklından ne geçiyordu?
İsrail’in çok sert karşılık vereceğini bile bile Hamas 7 Ekim’deki saldırıyı neden düzenledi? Örgüt, katlanılmaz acılara yol açmayı neden tercih etti? Hamas ne kazandı, ne kaybetti?
Etiketler: Aksa tufanı, Filistin, Hamas, İslami Cihad, İsrail, Musa Ebu Merzuk
Montella mucizesi – Milli Takım nereye koşuyor?
Milli Takımımız Almanya vizesini alarak ülke çapında mutluluk yarattı. Kuntz’un, ‘bilerek oynamıyorlar’ demeye getirdiği futbolcular, ne oldu da kısa sürede bu değişimi gösterdiler? Kuntz’la istediğimiz sonuçları niçin alamamıştık? Ahmet Çakır yazdı.
Etiketler: Abdullah Avcı, Andrej Kramaric, Fatih Terim, Luka Ivanusec, Milli Takım, Stefan Kuntz, TFF, Vincenzo Montella
İsrail-Hamas çatışması nereye gider? Alternatif senaryolar
Gazze’ye karadan bir operasyon olursa bunun nihai hedefi ne olacak? İsrail, Gazze’yi yeniden işgal mi edecek? İran, Batı ve Çin bir kara operasyonunda ne yapacak? Peki, hesapta olmayan gelişmeler yaşanırsa? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: #7EkimSaldırıları, #KaraHarekâtı, Filistin, Gazze, Hamas, İsrail, Netanyahu
19 Ekim 2023
Stresinizi nasıl azaltabilirsiniz?
Stres hayatımızın bir parçası, peki onu ne kadar yönetebiliyoruz? Dört adımlı bir yaklaşım, stresin kaynaklarını anlayarak onlarla başa çıkma yolları sunuyor.
Etiketler: endişe, stres, stresle başa çıkma
Filistin-İsrail çatışmasının tarihçesi: 1947’den 2023’e
Yahudi Soykırımından kurtulan binlerce Avrupalı Yahudi göçmenin o zamanlar İngiliz kontrolünde olan Filistin’e gitmesiyle başlayan ve 75 yıldır süren çatışmaların kısa tarihçesi… Ne oldu, niçin oldu, ne zaman oldu; kimler arasında oldu? Bu noktaya nasıl gelindi?
Etiketler: Batı Şeria, Filistin, Gazze, Hamas, Hizbullah, İsrail, Netanyahu
18 Ekim 2023
Hepimiz kumarbaz mıyız?
Tüketim kültürü kimliklerimizi, değerlerimizi, zihinlerimizi de etkiliyor. Seçenekler bolluğunda, her şey maddiyata dönüşürken, hep daha iyinin ve kazanmanın peşindeyken giderek bir kumar bağımlısını andıran bu hâlet-i rûhiye döngüsüne giriyoruz. Bu döngüden nasıl çıkarız? Prof. Dr. Erol Göka yazdı.
Etiketler: bolluk paradoksu, fanatizm, kumarbaz, oyun bağlılığı, şans, tüketim, tüketim toplumu
17 Ekim 2023
Hamas’ın İsrail’e saldırısının mimarı Muhammed Deif kim?
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının mimarı olan Muhammed Deif kim? Gerçek adı bile kamuoyunca bilinmeyen Deif, Hamas’a nasıl katıldı, örgütü nasıl yönlendirdi? Gazze halkı arasında popüler olmasının nedeni ne?
Etiketler: 7 Ekim saldırısı, Gazze, Hamas, İsrail istihbaratı, Muhammed Deif, Yahya Ayyaş
Hamas: Savaşan filler, ezilen çimenler
Hamas ne zaman ve hangi şartlar altında kuruldu? Filistin mücadelesindeki yeri ne? İslamcı hareketlerin Filistin davasına ilişkin tutumu nasıl bir seyir izledi? Hamas, Gazze’yi nasıl yönetiyor? Sivil ölümlerini nasıl meşrulaştırıyor? Prof. Dr. Hilmi Demir yazdı.
Etiketler: Arafat, Filistin, FKÖ, Gazze, Hamas, Haniye, İsrail, Netanyahu, Oslo Anlaşmaları, Rabin
16 Ekim 2023
İsrailli ünlü tarihçi Harari’nin İsrail – Filistin çatışmasına çözüm önerisi ne?
Son İsrail-Filistin çatışması barış umutlarını tamamen ortadan kaldıracak mı? Durumun daha da kötüye gitmesi nasıl önlenebilir? Sapiens ve Homo Deus kitaplarının yazarı, İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari gelişmeleri değerlendiriyor.
Etiketler: Batı Şeria, Filistin, Gazze, Hamas, Hizbullah, İsrail, Netanyahu, Yuval Noah Harari
13 Ekim 2023
Korku sinemasının önlenemez yükselişi – nedenleri ve sonuçları
Neredeyse her hafta bir korku filmi vizyona giriyor. Bunun mantıklı bir açıklaması var mı? Seyirci mi talep ediyor, yapımcılar mı ‘zorla’ arz ediyor? Bu tür filmlerde kadınların rolü ne? En çok izlenenler hangileri? Dr. Gizem Şimşek Kaya yazdı.
Etiketler: Alper Mestçi, Çin, Çığlık, Dabbe, Dracula, Georges Melies, Hasan Karacadağ, Hazep, hortlak, Korku sineması, Lumiere Kardeşler, Mahlukat, Metin Erksan, Orhan Oğuz, Tarot, The Exorcist, vampir, zombi
Hamas saldırısının ardında İran mı var?
İran’ın Hamas ve diğer Filistinli gruplarla ilişkisi ne? Bir yıldır İran basınında şaşırtıcı hangi bilgiler vardı? Eğer 7 Ekim’deki Hamas’ın İsrail’e saldırısında Tahran’ın parmağı varsa, amacı ne?
12 Ekim 2023
İsrail Gazze muharebesini kazansa da savaşı kaybedebilir
Savaş siyasetin başka araçlarla devamıdır, güçlü devletler bazen savaşı kazansalar da siyaseten kaybederler. ABD, Vietnam ve Afganistan’da büyük muharebeleri kazandı ama her iki savaşı da kaybetti. İsrail aynı kaderi yaşar mı? Stephen Walt’ın analizi.
Etiketler: 1948, Arap, Arap Kurtuluş Ordusu, etnik temizlik, Filistin, Filistin mülteci sorunu, İsrail, İsrailli tarihçiler, Siyonist, toprak
İsrail’i şoke eden 10 saat: Bundan sonra ne olabilir?
Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısı nasıl okunmalı? Siyasi ve psikolojik açıdan etkileri neler olacak? İsrail ile normalleşme sürecindeki Arap ülkeleri, bu süreçte nasıl bir yol izleyecek?
Etiketler: Binyamin Netanyahu, Filistin, Hamas, İsrail, Mahmud Abbas
11 Ekim 2023
İsrail Hamas’ın saldırısını neden öngöremedi?
İsrail saldırıyı nasıl haber alamadı? İhtimaller neler? Komplo teorileri yerine neleri konuşmalıyız? İstihbarat başarısızlıkları hangi durumlarda olur? Bu olaydan ne tür dersler çıkarılabilir? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: Aksa Tufanı operasyonu, Filistin, Gazze, Hamas, İsrail, Netanyahu, Netenyahu, savaş durumu
9 Ekim 2023
Attila İlhan ve hakkında bilinmeyen bazı şeyler
Çok yönlü biriydi; şiirden senaryoya pek çok alanda eser verdi. Kimileri onu TV söyleşileriyle tanıdı, kimileri bestelenen şiirleriyle… Hakkında çok şey söylendi. Peki, söylenmeyen var mı? Piraye Şengel yazdı.
Etiketler: Ahmet Kaya, Attila İlhan, Ben Sana Mecburum, Cem Karaca, Falih Rıfkı Atay, Hümeyra, Jules Verne, Kartallar Yüksek Uçar, Mahur Beste, Nâzım Hikmet, Nur Yoldaş, Ömer Faruk Toprak, Panait İstrati, Sanat Olay, Sekiz Sütuna Manşet, Timur Selçuk, Yarın Artık Bugündür
Filistinliler topraklarını sattı mı?
Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırı, son zamanlarda sıkça yapılan bir tartışmayı ve önyargıyı alevlendirdi; Filistinliler 1948’de topraklarını Yahudilere sattı mı? Bu iddia ne kadar doğru? Tarihçiler ne söylüyor? O dönemde neler yaşandı?
Etiketler: 1948, Arap, Arap Kurtuluş Ordusu, Avi Shlaim, Benny Morris, etnik temizlik, Filistin, Filistin mülteci sorunu, Filistinli Mülteci Sorununun Doğuşu, Ilan Pappe, İsrail, İsrailli tarihçiler, Siyonist, toprak
Uzayın derinliklerinden notlar: Dünya dışı yaşamı keşfe ne kadar yakınız?
Dünya dışında yaşamın izleri önümüzdeki 15-20 yılda bulunacak mı? Son günlerde bu keşfi yakınlaştıracak hangi gelişmeler yaşandı? Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşamın temel taşlarından karbondioksit bulunmasının anlamı ne? İlk kez üzerinden numuneler toplanan göktaşları bize neler söyleyecek? Astrofizikçi Prof. Dr. Ersin Göğüş yazdı.
Etiketler: James Webb uzay Teleskopu, Jüpiter, karbondioksit, OSIRİS-Rex, Proxima Centauri, Uzay, Uzayda yaşam var mı? Europa
6 Ekim 2023
‘İlelebet 25 yaşında’ olmak yakında mümkün olabilir mi?
Yeni bir film, gen teknolojisi sayesinde yaşlanmadan sonsuz yaşamın sunulduğu distopik bir geleceği tasavvur ediyor. Gen teknolojisi henüz ‘sonsuz gençlik iksirini’ bulmadı, ama 100 yıldan fazla yaşamanın sırlarını bir bir çözüyor.
Etiketler: alzheimer, asırlık yaşam, gençlik iksiri, kaliteli yaşam, kronik hastalıklar, sağlıklı yaşam, Yaşlanmayı yavaşlatmak
Ankara’da terör saldırısı: Neden gerçekleştirildi? Bundan sonra ne olabilir?
Ankara’daki terör saldırısını nasıl okumalı, nasıl anlamalıyız? Komplo bataklığına düşmemek için hangi unsurlara bakmalıyız? Örgüt neden bu saldırıyı düzenledi? Amacı ve mesajı ne? Bundan sonra neler olabilir? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: Ankara, komplo teorileri, PKK, PYD, terör, Terörizm
5 Ekim 2023
Yeşil merkez bankacılık ne değildir?
Krizlerle baş etmek için kurulan merkez bankaları, iklim krizi karşısında ne yapmalı? İklimflasyon, fosilflasyon, yeşilflasyon gibi sorunlara karşı ne yapmalı? Yeşil merkez bankaları nasıl tasarlanmalı? Dr. Burcu Ünüvar yazdı.
Etiketler: fosilflasyon, iklim krizi, iklimflasyon, Merkez Bankası, Merkez Bankası neden var? Yeşil dönüşüm, yeşil ekonomi, yeşilflasyon
4 Ekim 2023
Nasıl ‘hayır’ diyebiliriz?
İyi ve hoşgörülü olduğumuzu kanıtlamak için çoğu kere ‘hayır’ diyemeyiz. Bu da zamanla bir dizi istek, yorum ve dış baskıya boyun eğmemize yol açar. Sonra kendimizi kullanılmış hissederiz, bunalırız. Oysa bir ‘hayır’ çok şey değiştirebilir. Öğrenmeye var mısınız?
Etiketler: davranış terapisi, Empati, sosyal ilişkiler
Çizgi filmler ve çizgi dizilerin kuşaklararası farkları: Ne değişti?
Herkesin favori bir çizgi film ya da çizgi dizi karakteri olmuştur. Peki, ilk çizgi karakterden bugüne neler değişti? Mickey Mouse’dan Susam Sokağı’na çizgi film ve çizgi diziler neden unutulmazlar? Çizgi filmlerde kadın temsili nasıl evrildi? H. Tuba Civelek yazdı.
Etiketler: Anime, çizgi film, Daffy Duck, Disney +, Donuld Duck, Goofy, Heidi, Minnie Mouse, Pluto
3 Ekim 2023
Deliliğin felsefesi nedir?
Delilik ile dâhilik arasında incecik bir çizgi olduğu iddia edileli beri deliliğin tanımlamakta zorlanıyoruz. Bir hastalıktan mı, yoksa bir ‘özel durum’dan mı söz ediliyor, karıştırıyoruz. Acaba ezberlerimiz dışında ne var? Mesela delilik halini felsefi açıdan incelemek mümkün mü? Delilik gerçekliğe açılan bir pencere olabilir mi?
Etiketler: dahilik, delilik, Descartes, gerçeklik, hastalık, psikiyatri felsefesi
Koridorlar rekabetinde Türkiye’nin önerisi: Irak ile kalkınma yolu
Hindistan’tan başlayan ve Avrupa’ya uzanan dünyanın gündemindeki yeni ekonomik koridor gerçekten Türkiye’yi bypass edebilir mi? Bu projeye karşılık Türkiye’nin önerdiği Kalkınma Yolu’nun avantajları ve dezavantajları neler? Bilgay Duman yazdı.
Etiketler: Berlin-Bağdat demiryolu, Hindistan Ortadoğu Avrupa ekonomi koridoru, Kalkınma Yolu, Türkiye-Irak ilişkileri
2 Ekim 2023
Hıfzı Topuz – Cumhuriyet’le yaşıt bir çınar devrildi
Basın ve iletişim denince akla gelen öncü isimlerdendi. Severek okuduğumuz nice biyografik romanın yazarıydı. İlklerin insanıydı. Renkli bir simaydı. Cumhuriyet’le yaşıttı. Ardında üç yaşamlık miras bıraktı. Murat Batmankaya yazdı.
Etiketler: Abidin Dino, Avni Arbaş, Esat Mahmut Karakurt, Fikret Mualla, Halit Fahri Ozansoy, Hıfzı Topuz, İsmail Habip Sevük, Mübin Orhon, Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, UNESCO
29 Eylül 2023
Daha iyi anne baba olmak için ne yapmalısınız?
Demokratik, otoriter, izin verici ya da ihmalkâr anne baba mısınız? Belki de helikopter, kar küreyici, kaplan ya da serbest menzil ebeveynsinizdir. Peki ortaya karışık, sağlıklı ebeveynlik için ne yapmalısınız?
Etiketler: Bağlanma ebeveynliği, demokratik ebeveyn, Helikopter ebeveynler, İhmalkâr ebeveyn, İzin verici ebeveyn, Kar küreyici ebeveyn, klinik ve gelişimsel psikolog, mükemmeliyetçi, okul telaşı, Otoriter ebeveyn, Psikoloji, Serbest menzil ebeveyn, velilik
28 Eylül 2023
Yeni bir nükleer silahlanma yarışı yaklaşıyor
ABD ile Rusya nükleer silahlar konusunda iletişimi neredeyse tamamen keserken Çin hızla nükleer cephaneliğini pekiştiriyor. Nükleer dehşet dengesi bir kez daha bozuldu ve bu kez dengeyi bulmak daha güç olabilir.
Etiketler: ABD, balistik füze, Çin, Hindistan, İran, Nükleer silah yarışı, Pakistan, Rusya, START, stratejik füzeler, süpersonik silahlar, Ukrayna
Türkiye’nin yeni Karadeniz politikası ne olmalı?
Barut kokularının gölgesi altına yeniden giren Karadeniz’de gözden kaçırılmaması gerekenler neler? Türkiye, Karadeniz politikasını oluştururken neleri dikkate almalı? Riskleri fırsatlara dönüştürmek için ne yapmalı? Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan yazdı.
Etiketler: abd çin gerilimi, Bulgaristan, Hindistan Ortadoğu Avrupa Ekonomik Koridoru, Karadeniz, NATO, Rusya, Ukrayna, Yunanistan
27 Eylül 2023
Uzaktan çalışma mı yüz yüze çalışma mı? 578 milyar dolarlık soru
Pandemi sonrası Zoom bile çalışanlarına ofise dönme çağrısında bulundu. Uzaktan çalışma taraftarları ve karşıtları verimlilik – verimsizlik konularında bir türlü uzlaşamıyor. Her iki taraf da haklı olabilir. Peki, çözüm ne? Kim neyi neden savunuyor? Araştırmalar uzaktan çalışmanın verimliliğe etkisi konusunda ne söylüyor?
Etiketler: Çalışma yaşamı, hibrit çalışma, işyerine dönüş, işyerine ulaşım, ofise dönüş, uzaktan çalışma, zoom
Eda Erdem: Dünyanın zirvesinde bir kaptan
Filenin Sultanları, cumhuriyetin 100. yılına yakışır bir performans sergileyerek Paris Olimpiyatları biletini aldı. Takımın kaptanı Eda Erdem ise heykeli dikilen 3. kadın sporcumuz olmaya hazırlanıyor. Peki, ikonik pozunun ve hayatının hikâyesi ne? Alper Kaya yazdı.
Etiketler: A Milli Kadın Voleybol Takımı, Eda Erdem, Filenin Sultanları, Melissa Vargas, Paris Olimpiyatları
26 Eylül 2023
Dünya nüfusu zirveye çok yakın: Bundan sonra ne olacak?
BM tahminlerine göre 60 yıl içinde dünya nüfusu 10 milyara ulaşacak, sonraki 40 yıl içinde de hızla 8 milyara düşecek. Bu, iklim değişikliği ve dünya kaynaklarının tükenmesi dikkate alınırsa bir nimet gibi görünebilir, ama kendi bacağımıza sıkıyor olabiliriz?
Etiketler: bakım hizmetleri, doğurganlık hız, doğurganlık oranı, dünya nüfusu, İklim değişikliği, nüfus yenileme oranı
Hindistan-Orta Doğu-Avrupa koridoru niye önemli? Türkiye’nin planı ne?
Türkiye’yi bypass eden Hindistan-Orta Doğu-Avrupa koridoru hayata geçerse dengeleri nasıl değiştirebilir? Koridor, Çin’in etkisini azaltabilecek mi? Hindistan ne yapmaya çalışıyor? Koridordaki diğer ülkelerin çıkarı ne? Dr. Emrah Kaya yazdı.
Etiketler: Almanya, Avrupa Birliği (AB), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa, İsrail, İtalya, Suudi Arabistan, Ürdün
25 Eylül 2023
Yayınevlerine kitap nasıl önerilir?
TÜİK’e göre kitap ihtiyaç listesinde 235. sırada, ancak çok yazar var ülkemizde. Gel gör ki bu yazarların çok büyük kısmı, elindeki dosyayla ne yapacağını bilemez. Eğer siz de okurun karşısına çıkmaya hazır olduğunu düşündüğünüz dosya kitaba nasıl dönüşür, bilmiyorsanız, işte öyküsü… Toprak Işık yazdı.
Etiketler: Cem Akaş, dosya, editör, Kaşgarlı Mahmut, Kitap, sözleşme, telif, yayınevi, Yusuf Has Hacib
22 Eylül 2023
YPG – Aşiretler çatışması bitti ama başlayan ne?
Aşiret ayaklanmasının başladığı petrol zengini Deyrizor nasıl bir yer? Hangi güçler etkili? Ayaklanmanın perde arkasında ne var? Aşiretler taleplerinden vazgeçti mi? Bölgeyi neler bekliyor? ABD politika değiştirir mi? Prof. Dr. Serhat Erkmen yazdı.
Etiketler: ABD, aşiret, ayaklanma, Deyrizor, HTŞ, PKK/PYD, Suriye, Türkiye
21 Eylül 2023
Kadınlar neden topluluk önünde soru soramıyor?
Panel, konferans, açık oturum vb. etkinliklerde erkekler kadınlardan daha fazla soru soruyor. Soruları olmadığından değil, çoğu zaman soru sormaya cesaret edemedikleri, konuyu yanlış anladıklarından endişe ettikleri, konuşmacının çok seçkin ya da göz korkutucu olduğu ya da kendilerinin iyi bir soru soracak kadar zeki olmadıklarını düşündükleri için… Peki, bu nasıl kırılabilir?
Etiketler: açık oturum, çekingenlik, Katılımcılık, pandemi, panel, toplum önünde konuşma
3. Karabağ Savaşı değil, “teröre karşı operasyon”
Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı operasyonun anlamı ne? Operasyon neden yapıldı? Amacı neydi? Rusya’nın ve diğer güçlerin tavrı ne oldu? Doç. Dr. Ramin Sadık yazdı.
Etiketler: Azerbaycan, Ermenistan, Kafkasya, Karabağ, Rusya, teröre karşı operasyon
20 Eylül 2023
Özgürlük ve kader neden birbirine muhtaçtır?
Özgürlük ve kader ilişkisi nedir; nasıl buluşur, nasıl dönüşürler? İnsan zihni ne zaman özgür olur? Özgürlüğün ardında yatan ağır sorumluluk nedir? Dayanak olmadan özgürlük olur mu? Prof. Dr. Kemal Sayar yazdı.
Etiketler: Kader, Özgürlük, Sorumluluk
Çocuk düşmanlığı: Sandığımız gibi değil
Çocuk düşmanlığı nedir? Düşmanlığın sıradan hallerini nasıl farkında olmadan yaşıyor ve belki de yaşatıyoruz? Çocuk düşmanlığının çok belirgin olmayan ama çok yaygın olan biçimleri neler? İyi bir gelecek bahanesiyle çocukları tasarıya dönüştüren ebeveynlik çocuk düşmanlığının parçası mı? Dr. Onur Eylül Kara yazdı.
Etiketler: Çocuk, çocuk düşmanlığı, Ebeveynlik, eğitimde çocuk düşmanlığı, iyi ebeveynlik, yetişkin
19 Eylül 2023
Sayfa 2 / 34