Sayfa 2 / 30
Dijital göçebe olmaya karar vermeden önce bilmeniz gerekenler
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla dijital göçebelerin sayısı da çok arttı. Peki, en favori dijital göçebe şehirleri hangileri? Farkında olmadan nasıl bir rant yarattılar? Ne tür sorunlara sebep oluyorlar?
Etiketler: çalışma hayatı, deneysel dijital göçebeler, dijital göçebe işletme sahipleri, dijital göçebeler, kentsel soylulaştırma, koltuk dijital göçebeler, konut krizi, maaşlı dijital göçebeler, pandemi, uzaktan çalışma
11 Nisan 2023
Sahi genç seçmen var mı?
Genç kuşaklar siyaseti nasıl dönüştürdü? Siyasal katılımı genişletmek için önerilen yollar, yaşı genç yurttaşı etkileyebildi mi? Video çekmek, genç seçmeni ikna etmeye neden yetmez? Prof. Dr. Demet Lüküslü yazdı.
Etiketler: Demokrasi, genç seçmen, gençlik, kamuoyu, katılım, seçimler
10 Nisan 2023
Türkiye seçim tarihinden günümüze dersler – 2
14 Mayıs 1950 seçimlerinden 73 yıl sonra yine bir 14 Mayıs’ta sandığa gidiliyor. Seçimlerde kazananın Türkiye olması için neler gerekli? 2000’li yıllardaki seçim deneyimlerimiz ne söylüyor? Prof. Dr. Tanju Tosun yazdı.
Etiketler: 14 Mayıs, 18 Nisan 1999 seçimleri, 3 Kasım 2002, AK Parti, CHP, geçerli oy, seçim, seçim çevresi, seçim kanunu, seçmen sandık listeleri, Türkiye siyasal hayatı
7 Nisan 2023
‘Influencer’ anneler ve çocukları
Influencer anne ekonomisinin boyutu ne? Dev bir alışveriş merkezine dönüşen Instagram’da içerikler ne kadar doğal? Çocuklar, yabancıların kitlesel eğlencesi için kaydedilip tüketiliyor mu? Çocuklara etkileri neler?
Etiketler: Influencer anneler, Instagram, pazarlama, reklam, Sosyal medya
Türkiye seçim tarihinden günümüze dersler – 1
1950’den başlayarak geçmiş seçimler, bugün için ne söylüyor? Her seçimin öne çıkan özelliği ne oldu? Ekonomik ve siyasal gelişmeler seçimlere nasıl yansıdı? Geçmiş seçimlerin bugüne mirası ne? Prof. Dr. Tanju Tosun yazdı.
Etiketler: 14 Mayıs, seçim, seçim çevresi, seçim kanunu, Türkiye siyasal hayatı
6 Nisan 2023
Doğa enkaz altında kalmasın
6 Şubat’taki depremlerde 100 milyon tonluk bir enkaz oluştu. Bu enkaz nasıl kaldırılmalı? Nelere dikkat edilmeli? Hangi tedbirler alınmalı? Enkazdaki asbest tehlikesi nasıl giderilir? Prof. Dr. Doğanay Tolunay yazdı.
Etiketler: asbest, Deprem, Doğa, enkaz kaldırma, enkaz yönetimi, tehlike, tehlikeli atıklar
5 Nisan 2023
Müzik endüstrisinin devrimci platformu Spotify’ın hikâyesi
Kim bilebilirdi ki, küçücük bir start-up girişiminin kısa sürede müzik endüstrisinde ‘tekel’ konumuna yükseleceğini. Peki, seçilmiş müziklerin sınırsızca dinlenmesine izin veren Spotify’a yönelik eleştiriler ne? Telif ödüyor mu? Cd’yi, plak’ı unutturdu mu? Yalnızca popüler kültüre mi hizmet ediyor? Michael Kuyucu yazdı.
Etiketler: #Streaming, Apple, Burhan Şeşen, CD, Daniel Ek, iTunes, long play, Martin Lorentzon, MÜYORBİR, müzik kaseti, plak, popüler kültür, Spotify, telif
4 Nisan 2023
Irak Türkmenleri ne durumda?
Irak tarihinin ve toplumunun kadim unsurlarından Türkmenlerin yıllardır çektiği zorluklar bitmiyor, şartları her geçen gün güçleşiyor. Türkülerden kardeşliğe Türkiye ile kurulan kuvvetli bağlar ise sorunları çözmeye yeterli olmuyor. Irak Türkmenleri hangi yeni risklerle karşı karşıya? Türkiye’den ne bekliyorlar? Mohammed Tahsin Gökkaya yazdı.
Etiketler: Irak, Irak Türkmen Cephesi, katliam, Kerkük, Kürt peşmerge, Ovaköy Sınır Kapısı, Telafer, Türkmenler, Tuzhurmatu
3 Nisan 2023
Japonya ve Almanya yeniden savaşa hazırlanıyor
II. Dünya Savaşı’nın mirası, Almanya ve Japonya’da hâlâ kaygı uyandırsa da, Rus ve Çin saldırganlığı karşısında askerî gücü artırma ve ABD’ye bağımlılığı azaltma konusundaki sesler artık daha yüksek çıkıyor.
Etiketler: Almanya, II. Dünya Savaşı, Japonya, pasifizm, Rusya, Ukrayna
Yapay zekâ çalışmaları neden riskli?
Yapay zekâ tehdit mi? Etik olabilir mi? İnsanı ne kadar anlayabilir? Sohbet robotları hakkındaki riskler, kaygılar neler? Çağımızın önemli düşünce insanları neden endişeli? Riskleri avantaja çevirmek mümkün mü? Ekonomiden kültüre hayatımızı nasıl değiştirebilir? Daron Acemoğlu ve Slovaj Zizek hangi görüşte?
Etiketler: Chatbot, ChatGPT, dijitalleşme, doğal dil yazılımları, GPT-4, işsizlik, OpenAI, otomasyon, Yapay Zeka, yaratıcılık
31 Mart 2023
Kütüphane için on pâre
Dünyanın en büyük ilk 10 kütüphanesine ev sahipliği yapan ülkeler, aynı zamanda uzaydaki en derinlikli, en uç bilgi toplama ve paylaşma işlerini yapan ülkeler. Peki, bu neden böyle? Hüseyin Kalyan yazdı.
Etiketler: Câhiz, Evliya Çelebi, Fadlan, Haldun, Keykavus, Metaverse Kütüphane, Nikitin, Rami Kütüphanesi, Taberî
30 Mart 2023
Haluk Levent – Hep böyleydi
“AHBAP henüz 2017 yılında resmîleşmiş, genç bir kurum aslında. Ama paravanın arkasında Haluk Levent’in sanatçı kimliğiyle 30 seneden uzun bir sürede inşa ettiği, birçok çevresel ve toplumsal olayda sabırla, ilmek ilmek ördüğü bir imaj, bir toplumsal kanaat, bir sosyal ağ ve kazanılan insan birikimi var.” Bir rock müzisyeni bunu nasıl başardı? Emre Karacaoğlu yazdı.
Etiketler: AHBAP, Akkuyu, Anadolu Halk ve Barış Platformu, Gökova, Haluk Levent, protesto gösterileri, Rock, Rock Müzisyeni, Sivil Toplum Çalışmaları, Sivil Toplum Kuruluşu, Sosyal Bilinç, STK
28 Mart 2023
Sürdürülebilir bir hayat için nelerden vazgeçebiliriz?
Son yıllarda üst üste yaşadığımız krizler bize dirençli olmamız gerektiğini kanıtlıyor. Peki, bunu nasıl yapacağız? Dirençli olmanın önkoşulu ne? Neleri hayatımıza sokmak, nelerden vazgeçmek zorundayız? Doç. Dr. Songül Demir yazdı.
Etiketler: Afet, Deprem, Dirençlilik, küresel krizler, sürdürülebilirlik, yeşil altyapı
27 Mart 2023
Çin-ABD-Rusya üçgeninde neler oluyor?
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Moskova’yı ziyareti Çin-Rusya ittifakına dönüşür mü? ABD bu ziyareti nasıl okudu? Bu üçgende kim nasıl düşünüyor, neyi hesaplıyor? Dr. Sabir Askeroğlu yazdı.
Etiketler: ABD, Çin, Putin, Rusya, Ukrayna, Xi Jingping
24 Mart 2023
Bir ülke kimliğini yeniden inşa ederken
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ülkenin kimliğini adeta yeniden inşa ediyor. Bunu da halk ekonomik krizle boğuşurken dev bütçeli inşaat projeleriyle yapıyor. Başkenti taşıyor; meydanlar değişiyor. Mısır’da ne oluyor? Mısır tarihiyle küsüyor mu, barışıyor mu? Ertuğrul Atlı yazdı.
Etiketler: başkent, Büyük Mısır Müzesi, Dünya Gençlik Forumu, Kahire, Koç Başlı Sfenks Yolu, Mısır, Necib Mahfuz, Sisi, Tahrir
23 Mart 2023
Suudi Arabistan-İran yumuşaması ne anlama geliyor?
Çin arabulucu oldu, Ortadoğu’nun geleneksel rakipleri Suudi Arabistan ve İran 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişki tesis etmeye karar verdi. İki ülke arasında gerçek bir yumuşama mümkün mü? Olası yakınlaşmanın bölgede ve büyük güç siyasetinde sonuçları neler olur?
Etiketler: ABD, Çin, Husiler, İran, İran’ın nükleer programı, Körfez İşbirliği Teşkilatı, normalleşme, nükleer müzakereler, Suudi Arabistan, Viyana müzakereleri, Yemen
22 Mart 2023
Çin, ABD’nin yerini mi almaya çalışıyor?
Çin, hem Rusya – Ukrayna Savaşı’nda hem de Suudi Arabistan – İran ilişkilerinde “arabulucu” olarak sahnede. Çin ne yapmaya çalışıyor? Amacı ne? ABD’ye ne mesaj veriyor? Prof. Dr. Tarık Oğuzlu yazdı.
Etiketler: ABD, arabulucu, Çin, İran, Rusya-Ukrayna savaşı, Suudi Arabistan
Âşık Veysel – Onun öyküsü ‘siyah masal’
UNESCO, ölümünün 50’nci yılında anma programına aldı onu. Türkiye de 2023 yılını ‘Âşık Veysel Yılı’ ilan etti. Geç yaşta keşfedilmesine rağmen onu ‘biricik’ kılan neydi? Zamana yenik düşmemeyi nasıl başardı? Haydar Ergülen yazdı.
Etiketler: Ahmet Kutsi Tecer, Alevi-Bektaş geleneği, Âşık Veysel, Âşıklar Bayramı, Ece Ayhan, halkevleri, Köy Enstitüleri, Nâzım Hikmet, Neşet Ertaş, Salman Baba, UNESCO
21 Mart 2023
İşgalin 20. Yılında Irak: Ne değişti?
2023 yılı itibariyle Irak’ta ABD işgalinin 20. yılı geride kaldı. Bir Saddam’ın gidip bin Saddam’ın geldiği ülkenin durumu ne? Sosyolojik, ekonomik, siyasal yapı nasıl bozuldu? Sorunlar neden çözülemiyor? Bilgay Duman yazdı.
Etiketler: ABD’in Irak’ı işgali, Irak ekonomisi, Irak’ta iç savaş, İran’ın Irak politikası, IŞİD, Saddam, Türkmenler
20 Mart 2023
GPT-4 hakkında bilmeniz gerekenler
Yeni yapay zeka teknolojisi GPT-4 görme engellilerin görüntüleri işleyebilmesinden yeni diller öğrenme kabiliyetimizi artırmaya hatta vergilerimizi ödemeye yardımcı olmaya kadar pek çok potansiyele sahip. O zaman uzmanlar neden endişeli?
Etiketler: Bing, BingGPT, ChatGPT, Google, GPT-2, GPT-4, OpenAI, teknolojide etik sorunlar, Yapay Zeka
Felaket günlerinde spor: İlaç mı, zehir mi?
Deprem ve sel felaketi Türkiye’nin güney doğusunu vurdu. On binlerce can kaybı yaşandı. Yüz binden fazla bina yıkıldı. Acımız büyük. Peki, böylesi trajik durumlarda sporun işlevi ne? Yaraları sarmaya yardımcı olur mu? Ahmet Çakır yazdı.
Etiketler: Ahmet Nur Çebi, Akın Bodur, Beşiktaş, Fenerbahçe, FIFA, Futbol, Galatasaray, Mehmet Büyükekşi, Merih Demiral, spor dünyası, Süper Lig, Trabzonspor, UEFA
17 Mart 2023
Afet sonrası güçlü sosyal bağlar neden önemli?
Yapılan araştırmalar, afetlere maruz kalanların iyileşme süreçlerinde kuvvetli sosyal bağların çok olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Peki, bu nasıl sağlanabilir? Hayata geçirilebilecek dört pratik öneri…
Etiketler: Afet, Deprem, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu, kaygı, psiko-sosyal ilk yardım, psikolojik destek, Travma
16 Mart 2023
Çin’in doğal afetlerle mücadele politikası
Çin, adeta bir doğal afetler ülkesi; seller, depremler, orman yangınları sık yaşanıyor. Peki, Çin son 30 yılda afete dirençli bir ülkeye dönüşmek için hangi adımları attı? Dr. Ümit Alperen yazdı.
Etiketler: Çin, Deprem, doğal afetler, Sel, Şi Cinping, Xi Jinping
15 Mart 2023
Silikon Vadisi Bankası battı, şimdi ne olacak?
ABD’de teknoloji sektörünün en prestijli bankasının iflas etmesi büyük sarsıntı yarattı. Bu batışın düşük faizlerle ve kripto paralarla ilgisi ne? Dünya ekonomisi nasıl etkilenecek? Küresel teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’nde neler olacak?
Etiketler: 2008 Finans Krizi, ABD Merkez Bankası, Apple, düşük faiz, Facebook, faiz oranları, FED, finans krizi, Google, kripto para, melek yatırımcılar, Silikon Vadisi Bankası, teknoloji şirketleri, Twitter
14 Mart 2023
Almanya geri döndü
Tarihsel mirası nedeniyle büyük bir askerî güç olmaktan kaçınan Almanya, bu tavrını değiştirdi. Ukrayna’ya kendi ürettiği tankları verme kararı aldı. Bu değişiklik, Avrupa’nın geleceğini nasıl şekillendirebilir? Türkiye’yi nasıl etkileyebilir? Prof. Dr. Mesut Eren yazdı.
Etiketler: Alman ekonomisi, Almanya, İkinci Dünya Savaşı, Leopar tankları, NATO, Ukrayna-Rusya savaşı
Bir inşaatın anatomisi
Türkiye’de herkes müteahhit, herkes mimar. Bir yere bir yapı yapılacağı zaman herkesin bir yorumu, bir eleştirisi var. Oysa yaşadığımız son depremler gösteriyor ki, basit bir konu değil bina yapımı. Tüm süreçleri adım adım Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz yazdı.
Etiketler: Avan proje, ÇAP, grobeton, Hatay depremi, İmar durumu, Kahramanmaraş deprem, KAKS, mıcır, nivo, şantiye, subasman, TAKS, zemin etüt raporu
13 Mart 2023
2033’te dünya nasıl olacak: Uzmanlar ne öngörüyor?
Rusya çöker mi? Çin Tayvan’a saldırır mı? ABD hegemonyasını yitirir mi? Demokrasiler ayakta kalabilir mi? İklim değişikliği ile mücadelede yol alınabilir mi? Dünyanın önde gelen 167 küresel strateji uzmana göre, on yıl sonra dünyanın durumu ne olacak?
Etiketler: ABD’nin hegemonyası, Çin, Çin-ABD rekabeti, Demokrasi, karbon nötr, küresel güvenlik, Küresel ısınma, nükleer silahların yayılması, otokrasi, pandemi, Putin, Rusya-Ukrayna, Tayvan
10 Mart 2023
Hakikat soğan gibidir – kat kat!
“Hakikat, birçok yorum katmanıyla kaplı bir olgusal gerçekliktir. Katmanlar arttıkça olgusal gerçeklikten uzaklaşılır. Hakikat, mümkün olan tüm gerçeklerin genel ve eksiksiz bir resmini oluşturan yorumlar ve görüşler dizisidir.”
Etiketler: Gerçek nedir, gerçek ötesi dönemi, Hakikate nasıl ulaşılır, post-truth çağı
9 Mart 2023
Bir 8 Mart hediyesi
Birçok cephede mücadele vermek zorunda olan günümüz Amazon kadınlarına, iç huzurlarını sağlamaları için bazı öneriler. Psikiyatrist Prof. Dr. Aslıhan Dönmez yazdı.
Etiketler: 8 Mart, Annelik, belirsizliğe tahammülsüzlük, Dünya Kadınlar Günü, ev yaşamı, ilişkiler, Mükemmeliyetçilik, ruh sağlığı
8 Mart 2023
Enerji alanında bizi neler bekliyor?
Belirsizlik çağından geçerken, enerji krizi nereye doğru evrilebilir? Enerji fiyatlarını bu sene neler belirleyecek? 2023 yılında Türkiye’nin enerji alanındaki konumunu belirleyecek gelişmeler neler olacak? Dicle Korkmaz yazdı.
Etiketler: 2023’te neler olacak, ABD-Çin ticaret savaşı, Enerji, enerji ticaret merkezi, küreselleşme, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, Yeşil Mutabakat
7 Mart 2023
Yardımlar nasıl sürekli, düzenli ve etkin olabilir?
6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerin yardım ihtiyacı çok büyük. Kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler neler? Yardımları uzun soluklu şekilde sürdürülebilir kılmanın yolu ne? Prof. Dr. Burcu Balçık yazdı.
Etiketler: Afet, çadır ihtiyacı, dayanışma, Deprem, ihtiyaç, insani yardım, lojistik, yardım
6 Mart 2023
Akıllı binalar, akıllı şehirler depremlerin yıkıcılığını nasıl azaltabilir?
Akıllı şehirlerin deprem kuşağındaki ülkemiz için anlamı ve yararı nedir? Kullanımı zor, maliyeti yüksek midir? Can ve mal kaybının azalmasında rolü ne olabilir? Depremde haberleşme altyapısı ve akıllı cihazların rolü niçin önemlidir? Cemal Akbaba yazdı.
Etiketler: Afet, Akıllı şehir, bulut teknolojisi, haberleşme, koordinasyon, nesnelerin interneti, sensör
3 Mart 2023
Sosyal yardım: “Vermek” ile “paylaşmak” arasındaki fark
Sosyal yardımlar hangi ilkelere göre düzenlenmeli? Depremden sonra sosyal yardımların ve dayanışmanın sürekliliği nasıl sağlanabilir? Mahremiyet odaklı yardım nasıl olmalı? Dr. Nergis Dama yazdı.
Etiketler: AFAD, Afet, dayanışma, Deprem, Kahramanmaraş, sosyal yardım
28 Şubat 2023
Yeni Proteolara ihtiyacımız var ama kolay yetişmiyorlar
Kahramanmaraş depremlerinde 429 arama kurtarma köpeği görev aldı. Türkiye’deki toplam enkaz köpeği sayısıysa yalnızca 39. Enkaz köpeği nasıl yetişir, sayıları nasıl artar? Köpek Eğitmenleri Derneği Başkanı Göktan Eker yazdı.
Etiketler: AFAD, arama kurtarma köpeği, Deprem, Koku, köpek eğitimi, köpek eğitmenliği
27 Şubat 2023
Ukrayna-Rusya savaşında ikinci yıl daha kritik
Avrupa’daki savaş bir yılı geride bırakırken olan bitenler bize neler öğretti? Kremlin’in bir sonraki adımı ne olacak? Batı ittifakı nasıl yanıt verecek? 2023’te savaş nasıl seyredecek?
Etiketler: Joe Biden, NATO, Rusya Ukrayna’ya yeniden saldıracak mı?, Ukrayna savaş ne zaman bitecek?, Ukrayna-Rusya savaşı, Vladimir Putin, Vladimir Zelenski
24 Şubat 2023
Türk futbolunda mütevazılığın vücut bulmuş hali – Ahmet Suat Özyazıcı
Ahmet Suat Hoca, hayatını Trabzon’a, Trabzonspor’a adamıştı. Kendi ve Özkan Sümer dışında bir teknik adamın daha Trabzonspor’u şampiyon yaptığını dünya gözüyle gördükten sonra göç etti. O futbolun, başkanlık hariç her kademesinde rol aldı. Ama ondan Türk Futbolu ne kadar yararlanabildi? Mehmet Onur Nizamoğlu yazdı.
Etiketler: Ahmet Suat Özyazıcı, Anadolu’nun abisi, Celal Öztürkmen, Didi, Fenerbahçe, Halit Kıvanç, İdmanocağı, Kazım Koyuncu, Lefter Küçükandonyadis, Özkan Sümer, Trabzonspor
Deprem sonrasında çocuklara nasıl yaklaşmalı?
Deprem bölgesinden uzaktakiler de korku, dehşet ve çaresizlik içinde. Bilhassa da çocuklar. Bu çocuklara nasıl yaklaşmalı? Neler söylenmeli ve neler söylenmemeli? Psikoterapist Naz Aykar yazdı.
Etiketler: çaresizlik, çocuklara ne söylenmeli, Deprem, doğal afetler, endişe, korku, Psikolojik ilk yardım, ruhsal travma, Travma, uykusuzluk
Japonya’da devlet ve kurumlar doğal afetlere nasıl hazırlanıyor?
Japonya için afetlere hazır olmak, ülkenin en temel prensiplerinden biri. Peki bunun için devletin hangi kurumları neler yapıyor? Nasıl bir organizasyon söz konusu? Deprem Erken Uyarı Sistemi nasıl çalışıyor? Sivil toplum nasıl bir sorumluluk üstleniyor? Elif Sercen Nurcan yazdı.
Etiketler: Afet, Deprem, doğal afet, Japonya, tedbir, tsunami
23 Şubat 2023
Japonya’da bireyler ve mahalleler doğal afetlere nasıl hazırlanıyor?
Anaokulundan yetişkinlere Japonya’da bireyler afetlere nasıl hazırlanıyor? Nasıl bir felsefeyle soruna yaklaşıyor? Afete hazırlanmak için hangi sınavlardan geçmek zorundalar? Elif Sercen Nurcan yazdı.
Etiketler: Adana, Adıyaman, Deprem, Diyarbakır, enkaz, Gaziantep, hatay, İskenderun, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Nurdağı, Osmaniye, Şanlıurfa
22 Şubat 2023
En uzun gecelerin sabahı
“Bir buhran zamanından geçiyoruz. Ömrümüzde görmediğimiz kadar acı, çok büyük bir afetle üzerimize boca edilmiş durumda. Televizyon karşısında ağlaşıyor, layıkıyla el uzatamamanın, yetişememenin çaresizlik hissiyle debeleniyoruz. Bize şimdi dokunmasalar da ağlarız.” Prof. Dr. Kemal Sayar yazdı.
Etiketler: acı çekmek, Afet, afet yönetimi, asayiş, buhran zamanı, çaresizlik, Deprem, doğal afet, doğal afet değildir, doğal afet deprem, doğal afet etkileri, doğal afet makale, doğal afet yönetimi, ikincil travma, Kahramanmaraş depremi, umutlu olmak, yapı güvenliği, yas
20 Şubat 2023
Birlikte iyileşme nasıl olmalı?
Depremzedelerin psikolojilerini nasıl iyileştireceğiz? Psikolojik destek için nasıl bir planlama yapılmalı? Hangi hatalardan uzak durmalı? Bu iyileştirme sürecinde topluma, medyaya, siyasilere vb kesimlere ne tür görevler düşüyor? Prof. Dr. Nebi Sümer yazdı.
Etiketler: 17 Ağustos Marmara Depremi, Afet, birlikte iyileşmek, dayanışma, Deprem, depremzede, Empati, medya, psikiyatrist, Psikolog, psikolojik destek, Psikolojik ilk yardım, psikolojik şok, savaşçı, survivor, Travma, travma sonrası stres bozukluğu
UFO’lar: Gökyüzünün ‘unutulmuş alanında’ neler süzülüyor?
ABD, 10 ve 12 Şubat’ta hava sahasına giren tanımlanamayan uçan cisimleri düşürdü. Ancak cisimlerin gizemi devam ediyor. Bu düşürülen cisimler nedir, nereden geliyorlar? Atmosferimizin üst tabakalarında başka neler bulunuyor?
Etiketler: ABD, ABD hava sahası, atmosfer, Çin balonu, tanımlanamayan cisim, UFO
Depreme dirençli yerleşimler inşa etmek mümkün mü?
Deprem gibi afetlere dirençli kentleri, yerleşimleri nasıl inşa edebiliriz? Riskler nasıl azaltılır? Deprem bölgesinin yeniden inşa sürecine nelere dikkat edilmeli? Dünyadan benzer örnekler bize ne söylüyor? Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban yazdı.
Etiketler: 6 Şubat depremleri, Deprem, depreme dayanıklı şehir, depreme hazırlık, enkaz, İstanbul depremi, Kahramanmaraş depremi, Marmara Depremi
17 Şubat 2023
Başsağlığı nasıl dilenir?
Depremde yakınlarını kaybedenlere nasıl başsağlığı dilemeliyiz? Onlara destek olmak istersen acılarını artırmamak, onları öfkelendirmemek için ne yapmalıyız? Yapılmaması gerekenler neler? Prof. Dr. Hasan Bacanlı yazdı.
Etiketler: acı, Başsağlığı dileme, dilek, Empati, güven, iyi niyet, iyilik, ölüm, paylaşma, sağaltma, Sağlık, sempati, Yalnızlık
16 Şubat 2023
Felaketin sorumluları hesap verecek mi?
Marmara Depremi’nde ölümlerden sorumlu olanlar ceza aldı mı? Cezasızlık kültürünün sonucunu mu yaşıyoruz? Bu kez farklı olması için hangi tedbirler hızla alınmalı? Doç. Dr. Hasan Sınar yazdı.
Etiketler: Adalet Bakanlığı, Adli tıp, ceza, delil, Deprem, Deprem Suçları Bürosu, Hakim ve Savcılar Kurulu, Kahramanmaraş depremi, Marmara Depremi
15 Şubat 2023
Sen konuştuğunda burası aydınlık oluyor
“5 yaşında karanlık korkusu yaşayan bir çocuktan bahseder Freud. Karanlıktayken “Burası çok karanlık, lütfen benimle konuş” der teyzesine. Teyzesi “Beni görmüyorsun, ne faydası olacak?” diye cevap verince çocuk teyzesine “Sen konuştuğunda burası aydınlık oluyor” der.” Klinik psikolog Rabia Yavuz yazdı.
Etiketler: Deprem, depresyon, kaygı bozuklukları, Öfke, Travma, travma sonrası stres bozukluğu
14 Şubat 2023
Afetlerde güvenlik nasıl sağlanır?
Kaosun zirve yaptığı afet dönemlerinde asayiş ve güvenlik sağlamak için neler yapılmalı? Güvenlik güçleri afetlere nasıl hazırlanmalı? Türkiye’nin bu konudaki kurum kültürü ne söylüyor? Doç. Dr. Mustafa Arslan yazdı.
Etiketler: asayiş, Deprem, depremde güvenlik, depremde güvenlik güçleri, depremde insan kaçakçılığı, yağmalama
13 Şubat 2023
Altı ay sonra her şey unutulur mu?
Unutarak yaralarımızı sarmaya/iyileşmeye çalışıyoruz. Neden böyle olmamalı? Büyük afetler sonrasında nasıl toplumsal, siyasal dönüşümler yaşanabilir? Deprem sonrası yaşanan dayanışma ruhu bizi nereye götürebilir? Afet sosyolojisi neden önemli, neye yarar? Prof. Dr. Veysel Bozkurt yazdı.
Etiketler: 6 Şubat depremleri, afet sosyolojisi, çaresizlik, enkaz, kaygı, korku, Öfke, sağ kalma suçluluğu, stres, Travma
11 Şubat 2023
Afet döneminde iletişim nasıl olmalı?
Afet dönemlerinde iletişim nasıl olmalı? Hasarın en aza indirgenmesinde oynadığı anahtar rol ne? Afet iletişimi nasıl koordine edilmeli? Prof. Dr. İnci Çınarlı yazdı.
Etiketler: 6 Şubat depremleri, afet yönetimi, dördüncü kuvvet, iletişim, kriz yönetimi, medya, risk yönetimi, Travma
10 Şubat 2023
Deprem sonrası ruh sağlığımızı korumanın yolları
Depremden sonra hissettiğimiz çaresizlik, öfke, derin üzüntü gibi duygularımız ne zaman ve hangi koşullar altında ruh sağlığımız için alarm sinyalleri verir? Ruh sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi psikiyatrist Prof. Dr. Aslıhan Dönmez yazdı.
Etiketler: 6 Şubat depremleri, çaresizlik, dolaylı travma, duygular, enkaz, Öfke, sağ kalma suçluluğu, stres, Travma
9 Şubat 2023
Sayfa 2 / 30